A spanyol belpolitikában egyre népszerűbbé váló VOX párt kijelentette, mit kezdene a bevándorlási válsággal: megmászhatatlan falat húznának a migránsok megállítására – írja a 888.hu.

Előrehozott választásokat tartanak vasárnap Spanyolországban. Az erőviszonyokat, szereplőket és a közelmúlt politikai eseményeit is részletekbe menően taglaltuk, ezúttal azonban egy pártra, a bevándorlásellenes VOX-ra érdemes kitérni.

Az Európai Uniónak egyedül Spanyolországon keresztül van szárazföldi határa Afrikával, mégpedig az olyan exklávéknak köszönhetően, mint Ceuta vagy Melilla.

Noha az exklávékat kerítés védi, de ezeket rendre megrohamozzák (és áttörik) szubszaharai migránsok, a helyzetet pedig nem segíti az sem, hogy a jelenlegi szocialista kormányzat egy az egyben lebontaná ezeket a kerítéseket. Ezen tervüket pedig rendre hangsúlyozzák a spanyol szocialisták. Érdemes emlékezni például a külügyminiszter, Josep Borrell az alábbi módon nyilatkozott a migrációs válságról:

Európa demográfiai helyzete azt mutatja, hogy ha csak nem akarunk egy elöregedő kontinensen élni, vérfrissítésre van szükségünk.

Ezt a helyzetet változtatná meg alapjaiban a bevándorlásellenes VOX, amely a politikába 2018 decemberében robbant be: ekkor nyert a párt először parlamenti képviseletet, ráadásul egyből kormányra került Andalúziában.

A párt népszerűségének robbanásszerű növekedését elsősorban az adja, hogy a a szocialista kormánytól teljesen eltérő politikát hirdet: az exklávé határait “megmászhatatlan fallal” kerítenék el, hogy ezzel vessenek véget a migrációnak, és – Donald Trump elnök kampányát visszhangozva – Marokkóval fizettetnék meg a költségeket.

Mindenesetre az kijelenthető, hogy a VOX-nak lenne dolga. Az olaszországi bevándorlásellenes fordulat után a migránsok Spanyolországon keresztül kezdtek el Európába érkezni, és ebben a szocialista kormány minden segítséget megadott nekik.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest