Térség Top

Magyarcsanádon 26 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma

Rendkívül jó helyzetben áll Magyarcsanád közbiztonsági és közlekedési szempontból is. Az is visszatartó erőt jelent, hogy a tettest nem csak fülön csípik, de gyorsan el is ítéli a bíróság – derült ki a ma délutáni magyarcsanádi testületi ülésen.

Az ülés elején Balogh Róbert tűzoltó alezredes, a megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatója szóbeli kiegészítéseként elmondta: 390 esemény volt a makói tűzoltóság területén tavaly, ebből Magyarcsanádon 13 történt. A 8 tűzből 4 szabadtéri volt, a Laktanya téren szabálytalan égetés is történt, a kövegyi pihenőhelyen egy személygépkocsi gyulladt ki. A templomtéren az iskola tornaterméről vitte le a cserepeket jó nagy darabon a szél. A parancsnok megköszönte a polgármesteri hivatal segítségét a lakosság tájékoztatásában is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kéményseprést január óta a Katasztrófavédelem végzi a magánszemélyeknek. Kérésre és évi egy alkalommal ingyen végzik el. A 1818-as ingyenesen hívható telefonszám 9.1-es menüpontjában lehet időpontot foglalni a kéményseprésre. A testület egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót, ahogy a polgármesteri két ülés közti eseményekről szóló tájékoztatóját is.

Balogh Róbert

Neparáczki László rendőr alezredes közrend, közbiztonság helyzetéről szóló tájékoztatót kiegészítve elmondta: 11 százalékkal történt kevesebb bűncselekmény a kapitányság területén, míg Magyarcsanádon 26 százalékkal! A nyomozás eredményesség 82 százalékos. A befejezett nyomozások számának több mint 10 százalékát bíróság elé állítással fejezték be. Lakatlan házakba is csak egybe törtek be, a korábbi 17 helyett. Hangsúlyozta: A bűncselekmények elkövetése után rövid idővel a tettes bíróság elé kerül és el is ítélik. Ez nagy visszatartó erőt jelent. Makó térségét 5 területre osztották fel, ezekben folyamatos szolgálatot adnak. 5 rendőr egy-egy terület állandó gazdája lett. Nőtt az elfogások, előállítások száma! Az országosan körözött személyeket tudták így kiszűrni. Tavaly nem volt a kapitányság illetékességi területén halálos és csak 43 sérüléses baleset történt. Rendkívül jó helyzetben áll Magyarcsanád közbiztonsági és közlekedési szempontból is.

Neparáczki László

Farkas János polgármester elmondta, hogy az idén nagyszabású ellenőrzést is tartottak a vendégmunkások közt, több mint 20 rendőrrel, szeretné ha ezt sűrűbben tartanák. Lejárt okmányokkal rendelkező román vendégmunkásokkal is találkoztak. Neparáczki László válaszként közölte, az ellenőrzést a makói kapitányság és a nagylaki határrendészet végezte. Ha lesz hasonló helyzet, megismétlik. A tájékoztatót egyhangúlag elfogadták.

Elfogadták a magyarcsanádi önkormányzat tulajdonában álló két ingatlan változásai vázlatrajzait. Kiderült, hogy a legelő felé vezető két utat és a mellettük lévő árkot érinti ez, s a Nemzeti park egyik illetékese kérte, hogy minősítsék át az egyik árokrendszert és közutat, mert vízjogi engedélyt kérnek rá. A testület hozzájárult a kéréshez.

Elfogadták a szociális célú normatívák első negyedévi alakulásáról szóló tájékoztatót is. Kiderült, míg tavaly 25 millió forintnál nagyobb összeget kaptak egész évre, addig az idén csak 17 milliót, így több pénzt bele kell tennie az önkormányzatnak. Ha kevesebb lesz a helyi iparűzési adó, akkor az év végén többek is kaphatnak.

Farkas János polgármester arról is tájékoztatta a testület tagjait, hogy az önkormányzat eladta a Caterpillart, s a vételárából augusztus végére elkészül a faluház melletti tér rendezése.