Hírek Makó

Jelentősen nőtt a bűncselekmények nyomozáseredményessége a tavalyi évben

60,8 százalékról 82,3 százalékra nőtt a rendőri eljárásban regisztrált összes bűncselekmény nyomozáseredményessége, amely az elmúlt kilenc év legjobb eredménye – tájékoztatta szerdán a képviselő-testületet Palicz András r. ezredes rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető.

Mint a testületi ülésen kiemelte: a tavalyi év során fő feladatként fogalmazódott meg a bűnügyi felderítő tevékenység hatékonyságának fokozása, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények elleni preventív fellépés, a halálos kimenetű közúti balesetek megelőzése, a közterületi jelenlét növelése, valamint a 2018. évben is jelentkező, az illegális migráció országos kezelésével összefüggő rendőri feladatok végrehajtása.

Mint tájékoztatott róla, a rendőrkapitányság illetékességi területén, amelyhez 15 település tartozik, 11%-kal, 826-ról 733-ra csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, Makón ennél nagyobb mértékben, 13,5%-kal csökkent.

A befejezett nyomozások vonatkozásában megállapítható, hogy a rendőri eljárásban regisztrált összes bűncselekmény nyomozáseredményessége jelentősen emelkedett az előző évi adatokhoz viszonyítva: 60,8%-ról 82,3%-ra, amely az elmúlt 9 év legjobb adatának minősül – hangsúlyozta.

A tavalyi évben emberölés nem, rablás és kifosztás 1-1 esetben történt, a rendőrkapitányság 472 ügyben vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást, melyből 41 esetben élt a bíróság elé állítás intézményével.

A tavalyi évi feladatok között szerepelt a közlekedési balesetek számának csökkentése, valamint az ittas vezetők kiszűrése. A rendőrkapitányság a személyi sérüléses balesetek számát az országos tendenciával ellentétben minimálisan ugyan, de csökkenteni tudta 48-ról 43-ra, halálos baleset viszont nem történt 2018-ban a közutakon. Ez azért is nagyon fontos adat, mert 2017-ben 6 fő halt meg rendőrkapitányság illetékességi területén közúti közlekedési balesetek során – olvasható a beszámolóban.

Palicz András kiemelte a Rendvédelmi Napokat, amelyek során 10 település 17 oktatási intézményben közel 2700 diákkal találkoztak, a rendezvényhez több együttműködő szervezet is csatlakozott.

A teljes beszámolót ide kattintva olvashatja el.