Hírek Külföld

Egyre aggasztóbb a nyugat-európai keresztényellenesség

Évről évre egyre több támadás éri a keresztény jelképeket és épületeket Nyugat-Európában, csak Franciaországban egy év alatt 17 százalékkal nőtt a keresztényellenes bűncselekmények száma – közölte az Origo. A támadások száma jellemzően azokban az országokban nőtt a leginkább, ahová a legtöbb muszlim bevándorló érkezett. A nyugati média persze magát a támadásokat is megpróbálja elhallgatni. Aki beszélne a problémáról, azt gyűlöletbeszéddel vádolják.

A párizsi Notre-Dame leégése még aktuálisabbá tette azt a nyugat-európai jelenséget, hogy a keresztény templomokat egyre több támadás éri az utóbbi időben. Ezek a támadások sok esetben rongálások, gyújtogatások és megszentségtelenítések. Miközben Közép-Európában csak elvétve vannak ilyen támadások, a nyugati országokban évről évre nő a keresztényellenes támadások száma.

Folyamatos veszélyben vannak a keresztény szimbólumok

Franciaországban naponta átlagosan két templomot szentségtelenítenek meg. Csak 2018-ban 1063 támadást regisztráltak a keresztény templomok és szimbólumok ellen az országban. 2017-hez képest 17 százalékkal nőtt a nyilvántartott támadások száma, mivel két éve még „csak” 878 keresztényellenes akciót jelentettek.

Kirívó támadás történt Nimes-ben, ahol a vandálok kidobták a szemétbe a felszentelt kenyereket, valamint emberi ürülékkel rajzoltak keresztet a templomra.

Houilles városában a Szűz Mária-szobrot egyszerűen porrá zúzták a támadások, majd pedig a függő kereszteket a földre dobálták.

Lavaur városában pedig szobrokat és kereszteket törtek össze a támadók, és egy oltárruhát is elégettek. Párizsban a St. Sulpice-templomot a vandálok még március 17-én felgyújtották.

Iszlamista szálak a háttérben

Németországból is hasonló beszámolók érkeztek az elmúlt időszakban. Csak márciusban négy különböző templomot támadtak meg vandálok az országban, ezek között volt olyan, amelyiket fel akartak gyújtani. Többek között hegyeken lévő keresztek kerülnek célpontba, de a temetőket sem kímélik már.

Vajon mi állhat Nyugat-Európában a keresztény épületek és jelképek elleni egyre nagyobb számú támadás mögött? Egy másik német tudósítás szerint a támadások után sokszor olyan feliratokat találtak a hatóságok a megszentségtelenített tárgyakon, hogy „Allah Akbar”.

2017 novemberében csak az Alpokban és Bajorországban 200 templomot és kegyhelyet támadtak meg,

és a rendőrség is megerősítette, hogy az elkövetők fiatal iszlamisták voltak.

Óriási veszélyben van a Nyugat

Legutóbb egy afrikai férfi okozott nagy riadalmat Münchenben. Egy templomba dobott be egy petárdát, ahol épp húsvéti istentiszteletet tartottak. Az emberek pánikba estek, és menekülni kezdtek, összesen 24-en megsérültek, köztük gyerekek is. A rendőrség a helyszínen elfogta a férfit.

Szintén írtunk arról, hogy Robert Sarah guineai bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció vezetője exkluzív interjút adott a Boulevard Voltaire című konzervatív francia internetes lapnak. Az interjú még azelőtt készült, hogy éppen a nagyhéten kigyulladt és részben leégett a csodálatos székesegyház, a kereszténység és az európai kultúra egyik jelképe, a párizsi Notre-Dame.

A beszélgetés apropója a világhírű egyházi vezető „Esteledik, a nap már lemenőben van” („Le soir approche et déjà le jour baisse”) című új könyvének megjelenése volt, amelyben a Nyugat keresztény gyökereiről, a migrációról, az iszlámmal folytatott párbeszédről és a globalizációról is elmondta véleményét.

A bíboros szerint

a Nyugat óriási veszélybe kerül, ha megtagadja keresztény gyökereit.

A folyamatot egy nagy folyó kiszáradásához hasonlítja, és azt mondja, hogy minden folyónak, a legnagyobbaknak is van forrása, van eredete, amely folyamatosan táplálja. Ha elapad a forrás, akkor egy idő után minden folyó kiszárad. De a fa is jó hasonlat erre a folyamatra, ugyanis, ha kitépik, gyökereit elvágják, a fa meghal.

Borzalmas terrortámadások a keresztények ellen

Nemcsak Európában vannak veszélyben a keresztények. Húsvétvasárnap Srí Lankán nyolc robbantásos merényletben – ebből három robbantás keresztény templomnál történt – mintegy 310-en haltak már meg, közülük legalább 27 külföldi, és 500-an megsebesültek.

Robbantások, erőszakos áttérítési kísérletek, falurombolások, emberrablások és nehezen megmagyarázható deportálások – így lehetne jellemezni 2019 első hónapját abból a szempontból, hogy milyen súlyos támadások érték a keresztényeket világszerte.