Hírek Makó Térség

A térség határrendészeti helyzete is napirenden volt a testületi ülésen

Éberhardt Gábor r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, határrendészeti főtanácsos, határrendészeti kirendeltségvezető számolt be a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség tavalyi évi tevékenységéről.

Mint az előterjesztések közt is olvasható: a feladatok maradéktalan elvégzésének érdekében a kirendeltség állománya közterületen 41990 órát töltött 3730 fővel, nem közterületen pedig 80867 órát 7508 fővel, amelyből határforgalom ellenőrzésben 2947 fő 35387 órát teljesített. A határőrizeti, de leginkább a határforgalom ellenőrzési tevékenység során kiemelt figyelmet fordítottak közlekedésrendészeti szabályok betartására, továbbá csökkent 2017-hez képest a helyszínen kiszabott bírságok száma, akárcsak a szabálysértési feljelentések száma, a közigazgatási bírságolási tevékenységben (ittas vezetés, e-útdíj szabályok) viszont a korábbi évekhez képest növekedés következett be. A 2018. évi feladatokat az irreguláris migrációs feladatrendszer hangsúlyozottsága a határforgalom ellenőrzése mellett befolyásolta leginkább – olvasható többek között a tájékoztatóban a mako.hu-n.

Éberhardt Gábor a testületi ülésen úgy fogalmazott: a tavalyi esztendő során a határrendészet szélsőségektől mentes, különös lakossági hangulatot befolyásoló eseményektől mentesen tudta végrehajtani a feladatait. Ennek kapcsán elmondta, Makó szerencsés helyzetben van, hiszen többen felelnek a biztonságért.

A határrendészeti kirendeltségvezető továbbá arról beszélt, hogy véleménye szerint összességében az utóbbi négy évnek a szisztematikus és koncepciózus szakmai munkájának eredménye, hogy ennek a határszakasznak van egy „jó híre” – ez pedig hathat azokra, akik be akarnak jutni.

– Amit nem győzök hangsúlyozni, hogy nekünk az alapelvünk a megelőzés – hangsúlyozta Éberhardt Gábor, aki hozzátette: aktív határrendészeti együttműködés zajlik, hetente vezetői szinten ülnek össze.

A tájékoztatóban továbbá olvashatóak a 2019. évi feladatok is; a listában szerepel például az illegális migráció jogszabályoknak megfelelő kezelése, a határforgalom szabályszerű, de gördülékeny ellenőrzése, továbbá a Kübekháza-Rábé Határátkelőhely megnyitásával kapcsolatos humán erőforrás kiképzésére és biztosítására való felkészülés.