Térség Top

Csupán 18 bűncselekmény történt tavaly Földeákon

Az utóbbi 5 év legkevesebb bűncselekménye történt tavaly a faluban, a térfigyelő kamerák jelenleg is működnek, és 30 ezer forintos támogatást szavazott meg az Országos Mentőszolgákat alapítványának a földeáki testület, hogy az a makói menőállomásnak mentéstechnikai eszközöket vásárolhasson.

Egy perces néma felállással emlékeztek a nemrégiben hirtelen elhunyt Váradi István volt képviselőre ma késő délután kezdődő ülésükön a földeáki képviselő-testületi ülés résztvevői. A volt képviselőt Szombathelyen helyezték örök nyugalomra, Hajnal Gábor, a temetésen a testület és a földeákiak nevében nyilvánított részvétet – derült ki a két ülés közti történésekről szóló polgármesteri beszámolóból. Ahogy az is, hogy Csehpál Etelka doktornő bemutatta az őt helyettesítő, majd a praxisát folytató doktornőt a polgármesternek, s fogja majd a praxisához tartozó betegeknek is. A képviselők a tájékoztatót egyhangúlag elfogadták, ahogy tették ezt.

Palicz András, a helyi közbiztonság helyzetéről szóló beszámolójával folytatódott. A makói rendőrkapitány elmondta: Földeákon tavaly nem történt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény. Csupán 18 bűncselekmény történt a faluban, s ez volt az utóbbi öt évben a legkevesebb. Közlekedési baleset sem történt a településen belül, a külterületen is csak 5 eset volt. A makói kapitányság illetékességi területén is csökkent tavaly a bűncselekmények száma, de több embert fogtak el. A kapitány hangsúlyozta: fontosnak tartják a bűn- és baleset megelőzést, s 10 település 17 helyszínén tartottak ilyen előadásokat.

A kapitány külön megköszönte a földeáki polgárőrök, a rendőröket segítő tevékenységét.

Hajnal Gábor polgármester és Palicz András makói rendőrkapitány

Arra a kérdésre, hogy a földeáki térfigyelő kamerarendszer felvételeit hol látják, hiszen megszűnt a körzeti megbízotti iroda, kiderült, hogy a kamerafelvételeket a községházán lehet majd hamarosan visszanézni. A kamerák jelenleg is működnek, ezeket távfelügyelettel rendszeresen ellenőrzik. Palicz András elmondta nem bánta a körzeti megbízotti iroda megszűnését, a helyiség állapota miatt és azért sem, mert így földeáki kollégái nem az irodában ülnek, hanem járőröznek. Az elfogáskor, előállításkor egyébként is a makói kapitányságon végzik el a papírmunkát, pihenni pedig a maroslelei új kmb-s irodában tudnak.

Hajnal Gábor polgármester elmondta, nagyon jónak tartja a járművezetők szondáztatását, még akkor is ha ő, vagy a testület tagjai ülnek a volánnál.

Balogh Róbert alezredes, a makói tűzoltók parancsnoka a megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolójában elmondta: tavaly Földeákra az összesen 390 esetből 14 történt. 2 szabadtéri tűz volt, 4 lakóházhoz vonultak (konyhatűzhöz, kigyulladt mosógéphez,lakás és melléképület tűzhöz is). 8 műszaki mentést is végeztek. 3 viharkár, 1 gázszivárgás történt és megszaporodtak az ajtónyitások, a rendőrök, a mentősök vagy az aggódó gyerekek kérésére. Tavaly szeptemberben az Áchim András utcán így mentették meg egy magatehetetlen néni életét. Remekül együttműködnek a földeáki önkéntes tűzoltókkal.

Balogh Róbert, a makói tűzoltóság parancsnoka

A testület módosította a szociális ellátási formákat, zömében 20 százalékkal emelve az összegeket.

Módosították a fogorvosi alapellátással kapcsolatos helyi rendeletet, így az Egészségház felújításának végéig a Fontana Egészségcentrumban működik az.

Elutasították azonban Mészáros Márta kérelmét, aki vállalkozás céljára igényelte a Gagarin utcai egyik, üresen álló bérlakást, miután azt a helyi rendelet nem teszi lehetővé. Megbízták ugyanakkor Rákóczi Edit jegyzőt, hogy dolgozza ki a vonatkozó rendelet módosítását, azaz nem zárkóznak el később a bérbeadás lehetőségtől, de meg is kell majd azt pályáztatniuk.

A testület döntött arról is, hogy 30 ezer forint támogatást ad az Országos Mentőszolgálatnak a makói mentőállomás mentéstechnikai eszközei vásárlására.

Arról is döntöttek, hogy a Petőfi utca 4. szám alatti, nemrégiben megvásárolt épületben lévő bérlők közül Megyaszai Istvánnénak 16 ezer forint lesz az év végéig a bérleti díja, s míg a fizioterápia ott működik, addig elengedik Kovács Dániel bérleti díját.