Külföld

Robbantássorozat Srí Lankán szállodáknál és templomoknál

Húsvét vasárnap robbantássorozat történt Srí Lankán három templomnál és három szállodánál – írja az Index. A robbanások az ország fővárosában, Colombóban, az attól északabbra fekvő Negombóban, Kochchikadéban, és a sziget keleti részén fekvő Batticaloában történtek.

BBC szerint a támadások során legalább 50 ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig eléri a háromszázat. Az áldozatok száma ennél akár jóval több is lehet, a Reuters idéz egy rendőrségi forrást, aki szerint csak Negombóban haltak meg ötvenen.

Telegraph arról ír, hogy a főváros turisták körében is népszerű szállodáinál robbantottak, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury hotelekben 50 ezer forinttól kezdődik egy éjszaka. A Cinnamon Grand a miniszterelnök rezidenciájának közelében található.

Harsha de Silva gazdasági miniszter szerint az áldozatok között többen külföldi állampolgárok. Maithripala Sirisena elnök közleményben kérte az ország állampolgárait, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és segítsék a hatóságok nyomozását.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint az egyik templomon belül is robbantás történt a húsvéti mise alatt, összetörtek az ablakok és leszakadt a mennyezet. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot.

Sri Lanka Indiától délre helyezkedik el egy szigeten. A 21 milliós lakosság 70 százaléka buddhista, 12 százaléka hindu, 10 százalék muszlim és 8 százalék keresztény. A vallási és etnikai megosztottság évtizedekig komoly probléma volt a szigeten, a 2009-ben záruló, 26 évig tartó polgárháborúban 100 ezer ember vesztette életét.