Visszavonta a piacpályázat visszaadásáról szóló tavaly augusztusi rendeletét, s a legutóbbi rendkívüli ülésén közbeszerzési eljárást írt ki a kiszombori képviselő-testület az piac megépítésére. Ez a tervezettnél kisebb lesz, de ugyanott áll majd, ahová eredetileg is elképzelték. A címlapképen a piac tervezett helyszíne.

A kiszombori képviselő-testület április 8-i rendkívüli nyílt ülésén döntött a „Helyi piac létesítése Kiszomboron” tárgyú projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindításáról, s az ajánlati felhívást öt ajánlattevőnek is megküldte, így erről értesítést kapott a JOMA KVENT Építőipari Kft., a System Service Kft. a HungaroSun Bt., az SV-2010 Kft. és K-BAUWERK Építő-, és Szerelő Kft.

A testület döntése érthető, hiszen a kormány felhívására, a helyi gazdaság működését segítő helyi-térségi feltételek biztosítása a megyékben „Helyi piac építése Kiszomboron” TOP-os pályázaton 2017-ben már 50 milliót nyertek a helyi piac kialakítására, s az erről szóló támogatási szerződést 2017. június 7-én alá is írták.

Tavaly nyárra azonban kiderült, hogy a piacépítés ennél jóval többe, az akkori kalkulációk szerint 119 millió 325 ezer 337 forintba kerülne. Azaz a kiszombori önkormányzatnak önerőként az elnyert támogatásnál is többet, összesen 74 millió 303 ezer 737 forint önerőt kellene biztosítani. A testület akkor úgy vélte, hogy ez az önerő a támogatáshoz képest aránytalanul nagy terhet róna az önkormányzatra, így a tavaly augusztus 23-i  testületi ülésen arról döntöttek, hogy visszaadják a piacpályázatot. Annak ellenére, hogy az előkészítésére 3 millió 793 ezer 910 forintot már elköltöttek.

A testület óvatossága érthető volt, ugyanis az akkor tervezett, azóta már megkezdett bölcsődeépítés érdekében(a Rákóczi utcai egykori iskolaépületet alakítják át és bővítik bölcsődévé) 100 milliós hitelkeret szerződést kellett kötniük a legnagyobb magyar pénzintézettel. Bár ez nem jelenti azt, hogy le is hívják az egész összeget.

Azt, hogy miért helyezte határozaton kívül korábbi a TOP-os pályázat visszaadásáról szóló határozatát a kiszombori képviselő-testület megkérdeztük Szegvári Ernőnét. Kiszombor polgármestere elmondta: mindenképpen szerették volna megépíteni a piacot, ez ügyben egyeztettek a megyei önkormányzattal is, s most az eredetinél kisebb műszaki tartalommal fogják, ami kisebb bekerülési költséget is jelent.

A tervezett helyszín változatlan, a Nagyszentmiklósi s az Ökrös József utcák által határolt háromszög alakú terület.

A piac egyébként vasárnaponként a főtéri élelmiszerbolt bejárata előtt működik.