Térség

Ingyen lett ledes világítás Pitvaroson

A régi, sárga fényű nátriumlámpákat már nem gyártják, és több mint negyedük mér ki is égett, ezért az áramszolgáltató led-esre cserélte Pitvaros több utcájában a közvilágítást. Olvasni lehet nála.

Pitvaros két főutcájába, a Kossuth és a Mezőhegyesi utcákon a megszokott sárga fényű nátriumlámpák helyett ledes közvilágítás működik. Mégpedig úgy, hogy az önkormányzatnak ez egy fillérjébe sem került és pályáznia sem kellett érte.

– Nagyon jó színhőmérséklettel és fényelosztással, kimondottan ezekre az utcákra tervezték meg a ledes közvilágítást a két érintett utcában – mondta Radó Tibor. Pitvaros polgármestere elmondta, hogy Pitvaros nem fizetett a világítótestek felszereléséért.

– Sikerült megegyezni az áramszolgáltatóval, egy hosszú távú szerződés keretében az vásárolta meg a lámpatesteket, ők is szerelték fel.. Amit megspórolunk az így lecsökkent áramfogyasztáson, abból finanszírozták a lámpatesteket és felszerelésüket – tette hozzá a polgármester.

Radó Tibor azt is elmondta, hogy a szeretnék a ledes közvilágítást más utcákba is felszereltetni, de egyelőre nincs rá kapacitás. Ennek érdekében ugyanis már tényleg a zsebébe kellene nyúlnia a pitvarosi önkormányzatnak. – Nem led technológiában most tizenegy darab lámpatest cserét még tervezünk a település központjában, elsősorban az óvoda, az iskola és az önkormányzat épülete, a templom valamint a piactér környékén, tehát az Arany János utcán és a Petőfi téren, ugyanis a gyerekek miatt ezek az egyik legforgalmasabb útszakaszok a faluban. Télen, a 4 órai sötétedéskor nagyon hasznos, ha a szülők vagy az arra közlekedők látják, ha esetleg a gyerekek kifutnak az úttestre. Ezt a területet egy régebbi fejlesztésből kimaradt 11, nem ledes lámpatesttel világítjuk majd ki – tette hozzá a községvezető.

– Azért történt a fejlesztés, s azért kaptunk számunkra megfelelő ajánlatot az áramszolgáltatótól a ledes közvilágítás felszerelésére, mert előtt ebben a két utcában alacsony nyomású, nagyon sárga fényt kibocsátó nátriumlámpák működtek. Ezeknek ugyan nagyon jó a fogyasztási értéke, csak rossz a fénye, ezért a távolságérzetet is lecsökkenti. És ezt a lámpatípust már nem is gyártják, azaz nem lehetett a kiéget égőket pótolni, és már 25 százalékuknál is több égett ki a két utcában – világította meg a csere kényszerű technikai hátterét Radó Tibor.