Hírek

Húsvétra nyulat? Csak megfontoltan!

A húsvéti időszakban sokszor felmerül a kérdés, hogy a gyerekeknek élő nyulat vegyenek-e a szülők és a rokonság, vagy sem. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesületet, ők hogyan vélekednek az élő nyuszi ajándékozásáról.

Az állattartás nagy felelősséggel jár, és hosszú távra szól: azonban a Húsvét közeledtével ezt sokan elfelejtik, és előszeretettel vásárolnak a gyerekeknek élő nyuszit – sok esetben az ünnepek után az utcára kerülnek a kisállatok is. Igaz Árpádnéval, a Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesület tagjával beszéltünk erről a témáról, aki azt javasolja mindenkinek: csak megfontoltan vásároljanak nyuszit és ne azért, hogy kedvezzenek a gyerekeknek – ők egy plüssnek is ugyanúgy örülnek, mint egy élőnek. Továbbá sok helyen már úgy is lehet vásárolni kisállatot, hogy Húsvét után visszaveszik azt.

– Egy nyúllal is ugyanannyit kell törődni, foglalkozni, mint egy kutyával vagy egy macskával. Őket is oltatni és ivartalaníttatni kell, hiszen ha nincs ivartalanítva, akkor büdös a vizelete, de ugyanúgy eszik, iszik és piszkol is, mint egy nagyobb állat – fogalmazott az állatvédő. – Csak olyanok vásároljanak élő nyulat, akik ezzel tisztában vannak és felelősséggel fogják tartani is!

A Makói Állatvédő és Természetvédő Egyesületnél jelenleg két, utcára dobott nyúl is van, akikért a megtalálásuk óta senki sem jelentkezett. Bunny, a fehér nyuszi betegen került a Maros-partra, neki jelenleg is folyik a kezelése.

– Húsvét után őket is örökbe lehet fogadni, ugyanúgy, mint egy kutyát vagy egy macskát: örökbefogadási nyilatkozatot írunk alá, azonban chip nem kötelező, de ajánlott, mint a cicáknál is – mondta Szilvia.

Borítókép: Pixabay.