Térség Top

Kalandorért és Nyuszipusziért küzdöttek a földeáki gyerekek

Tojásvadászat, ugróiskola, tojással az ölben való rákjárás, festett tojás készítés is volt, az ostorfonás, a gólyalábon való közlekedés és a kalapácsos diótörés mellett a mai földeáki böjtzáró húsvétoláson. A finomságokat a Kavar a nagyi klub tagjai készítették, míg a tánctanítás zenéjét a helyi citerazenekar szolgáltatta. A képen a nyulak és felajánlóik.: Barnabás és Rebeka.

Elsősorban az alsó tagozatos diákok körében aratott sikert a helyi művelődési ház és könyvtár, a Földeáki Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület, valamint a Mobil – Földeáki Fiatalok Egyesülete szervezte rendezvény.

Az 1-6. osztályos gyerekek óriási lendülettel kezdtek a főtéri parkban a tojásvadászatba, hogy a művelődési ház udvarán, a jurtában és a nagyteremben különböző feladatokat hajtsanak végre. A versenynek nem kisebb tétje volt, mint két igazi, élő törpenyuszi: Kalandor és Nyuszipuszi.

– Azért ajánlottuk fel ezt a két nyulat fődíjként, mert nekünk már nem kellenek, maradt még otthon egy, a legnagyobb, de azzal is elég munka van. Ha véletlenül nyerünk, felajánljuk a második helyezettnek – vallotta be őszintén a felajánlás hátterét Szecskó Barnabás, aki Rebeka húgával együtt lelkesen versenyzett.

A két nyúl békésen elvoltak a ketrecükben, persze folyamatosan rágcsáltak, miközben zajlott a program. A versenyző gyerekek, amikor nem egy-egy állomáson tették próbára ügyességüket, vagy épp locsolóverseket egészítettek ki, nagyszerűen elvoltak. A fiúk az általuk készített ostorokat próbálták csattogtatni, a lányos ragadós teniszütővel játszottak, vagy éppen tojást festettek vagy készíttettek csillámtetoválást. Meglepetésünkre nem a húsvéti nyúl, hanem a lovacska bizonyult a legnépszerűbb mintának.

navigate_before
navigate_next

– A Földeáki Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a helyi néptánc- és hagyományőrző csoportokat kicsit jobban összefogja, s kicsit kibővítsük a lehetőségek tárházát, pályázatokkal, különböző programokon való részvétellel – mondta Gilinger Tibor.

Az egyesület elnöke hozzátette: így a fiatalok is látják, hogy igenis van jövője a hagyományőrzésnek. – Szeretnénk elérni, hogy a falu is támogasson bennünket, tudják, hogy ez az egyesület létrejött. Ezért is szereztük ezt a mai programot a gyerekeknek, hogy megismertessük őket a hagyományőrzéssel. A mai húsvétolást mi kezdeményeztünk, s csatlakozott az elképzelésünkhöz a művelődési ház és könyvár, valamint a MOBILFöldeáki Fiatalok Egyesülete – tette hozzá az elnök.

A verseny után a nap a Kavar a nagyi klub készítette szendvicsek fogyasztásával, majd gyerekek tánctanításával folytatódott, s a táncházzal zárult.