Makó Színes

Húsvétoló volt a múzeumban

Több tucat család látogatott el csütörtökön a József Attila Városi Múzeumban, hogy részt vegyenek a húsvéti kavalkádon. A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, de kipróbálhatták a népi játékokat is.

Színes programokkal várta csütörtök délelőtt a családokat a József Attila Városi Múzeum: a hagyományokhoz híven Nagypéntek előtt húsvétolót rendeztek a skanzenben, ahol a kirakodóvásár mellett számos kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek és a szüleik. Szikszai Zsuzsanna igazgató elárulta, a nap folyamán a résztvevők mézeskalácsot és tojást díszíthettek írókával, gyöngyöt fűzhettek, nyuszit készíthettek papírból és akár a horgolást is kipróbálhatták. A Maros Táncegyüttes népi játékokkal készült a kicsiknek, amelyek ma már nem olyan elterjedtek az otthonokban.

– A csergetés, vagyis az ostorral való csapkodás minden családi napunkon megjelenik. Úgy gondolom, egyre több gyerek megismeri a népi játékokat a programjaink által. Azonban a gólyalábazás nem elterjedt: régen ez egy nagyon közkedvelt játék volt, manapság az apukák már nem készítenek gólyalábat. Ma ezt is megtanulhatták a kicsik és reméljük, alkalmazzák is – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna.

 

navigate_before
navigate_next

A nap folyamán a Hinkó Tanya által nyuszikat simogathattak a bátrak, a Rozsdamaró Zenekar húzta a talpalávalót, illetve locsolóvers-mondó versenyen vehettek részt a fiúk, majd a Húsvétolót a tojáskeresés zárta.