Térség Top

Elültették a kiszombori díszpolgárok emlékfáit

A templomkert kijelölt háromszögében tegnap este ültették el a kiszombori díszpolgárok emlékfáit. Április 27-én este 6-kor avatják az emlékhelyet.

Nem várt akadályba, a korabeli képeslapok szerint itt álló épületek alapjainak föld alatt maradt tégláiba is ütköztek tegnap délután a leendő emlékpark fáinak ültetői, akik egy erőgépet is igénybe vettek a munkához. Kiderült ugyanis, hogy a talaj meglehetősen mostoha, így földet kellett vinni a helyszínre, hogy a hét korai juhar majdan meg is fogja.

Gyorsan elkészült a fák ültetéséhez szükséges gödör, s az egyik szentesi kertészetből származó juharokat egyesével, óvatosan helyezték elé, hogy aztán lapátokkal töltsék fel gödreiket.

A hét fa mindegyike elé egy-egy a díszpolgár nevét és a cím adományozásának évét megörökítő tábla kerül majd. Így örökítik meg a rendszerváltás óta adományozott kitüntető cím birtokosai emlékét.

navigate_before
navigate_next

A község eddigi díszpolgárai (azaz a fák leendő „tulajdonosai”): dr. Majoros Ferenc nyugalmazott körzeti orvos (1992), Rácz István Pál nyugalmazott pedagógus (1992), Barna Gyula (1997), Nagy-György János (1997), Kiss Mária Hortensia pedagógus, apáca (1997, posztumusz), Nagy Tibor Kiszombor rendszerváltó polgármestere (2002, posztumusz), Endrész Erzsébet pedagógus, közösségszervező (2011).

A helyi képviselő-testület tavaly novemberi ülésén adott zöld utat a Kiszomborért Alapítvány kérésének miszerint az alapítvány a saját költségén, de az önkormányzat területén ültessen táblával is megjelölt emlékfákat, hogy így örökítsék meg a jelenlegi (rendszerváltás utáni) 7 díszpolgár emlékét, illetve a sétány alkalmas legyen a majdani díszpolgárok emléke hasonló megörökítésének.

Az emlékpark átadási ünnepségét a Kiszombori Önkormányzat és a Kiszomborért Alapítvány egyébként április 27-én, azaz a húsvét utáni hét szombatján, este 6-kor rendezi.