Színes Térség Top

Összefogással varázsoltak virágoskertet a pitvarosi oviudvarra

A tavaly befejeződött intézményfelújítás előtt is volt itt egy virágoskert, de az a munkálatok során megsemmisült. Most a szülők segítségével varázsolták az újjá.

A szülői munkaközösség kezdeményezte, hogy a felújított Pitvaros Térségi Óvoda és Minibölcsődénél, máshogy legyen kialakítva a virágoskert, mint az korábban volt, s ennek érdekében felajánlásokat is tettek, azaz hozták a virágpalántákat, hoztak a fa ágyásszegélyt, virágföldet és a két kezük segítségét.

A virágoskert újjáépítésére azért volt szükség, mert az intézmény felújítása során (tavaly augusztus végén adták át a modernizált épületet), az a felvonulási terület része lett, így az építkezés végére megsemmisült. Ehhez hozzájárult, hogy a teljes átalakítás során a járdát is újra cserélték, s mert emelni kellett a járda szintjén, így a virágoskertén is, ezért azt huszonegynéhány centiméter magasan feltöltötték földdel. Azért tették, hogy minél rövidebb legyen a régi helyett épített új, akadálymentes feljáró – tudtuk meg Radó Tibor polgármestertől.

– Mi kezdeményeztük a szülőnél a virágoskert építést azzal, hogy nagyon örülnénk, ha kicsit szebbé tudnánk tenni az óvodások környezetét. Az előkertet is kicsit barátságosabb szerettük volna tenni – mondta Szabóné Brezina Brigitta. Az óvodavezető hozzátette: a virágoskert azért is fontos, hiszen a gyerekeket a környezet megismerésére nevelik, de része ez az esztétikai, és a környezetvédelmi nevelésnek is.

– De része ez a közösségi nevelésnek is, hiszen együtt tevékenykednek a gyerekek, ahogy a csoportok ebben az esetben is tették. Az óvodások ezzel ismereteket, de munkatapasztalatot is szereznek, hiszen a virágoskertet gondozni is kell, s ami a legfontosabb, ezzel cselekedve tanulnak – mondta.

Szabó Kitti és Szabóné Boczonádi Anikó, a szülői munkaközösség tagjai ajánlották fel a palántákat, virágokat és hozták az ágyásszegélyt. A gyerekek pedig két csoportba osztva nagy igyekezettel ültették és locsolták a felnőtte segítségével nem csak a virágoskertbe, de az ablakokban lévő cserepekbe és virágládákba elültetett virágokat is.