Makó Videó

Országos versenyen lett dobogós a Návay diákjainak makói zsidóságról szóló kisfilmje

A Raoul Wallenberg Egyesület által meghirdetett országos versenyen harmadik helyen végzett a makói csapat, kisfilmjüket pedig most portálunkon is megtekinthetik.

Mint a Honfoglalók nevet viselő csapat felkészítő tanárától, Varga Gyöngyitől megtudtuk: nem először vettek részt a megmérettetésen a Návay tanulói, ráadásul idén az iskola háromtagú csapata kisfilmjével kiérdemelte a filmszemle harmadik díját.

Bár az ősszel megrendezésre került elődöntőn negyedik helyen zártak a diákok, a kisfilmjük mégis továbbjutott a legjobb 10 közé a 41 kisfilm közül, végül pedig helyezéssel is díjazták a csapatot. A pedagógus továbbá elmondta: a kétrészes versenyen alapvetően a helyi vonatkozások kerültek fókuszba, a makói csapat pedig nem egy személyt emelt ki, hanem a makói zsidóságot mutatta be átfogóan.

– Szerintem ez a személyközpontúságot is hangsúlyozza. Alapvetően nem az adathalmazban veszünk el, mint a történelemtanítás során néhány esetben, ez így személyesebbé teszi a történelemtanítást és a tanulást is, olyan személyes megtapasztalásokra is sor kerülhet, amiket akár nem is tudott az adott diák vagy osztály – emelte ki Varga Gyöngyi.

A kisfilm mellett egy Facebook-oldalt is létre kellett hozniuk a témában, amelyhez a levéltárban is kellett kutatnia a csapatnak, ahol több dokumentumot is megtekinthettek.

– Számomra érdekes volt és egyben szörnyű, hogy emberek emberektől elveszik azért az életüket, azért mert ők zsidók, vagy mert mások, nem abba az ideológiába tartoznak, mint az elvárt – mondta el portálunknak Juhász István, a csapat egyik tagja.

Vadlövő Regina továbbá elárulta: egyikük sem gondolta volna, hogy idáig eljutnak a filmmel, az eredmény hallatán pedig ledöbbentek. Mint kérdésünkre elmondta, egyikük sem foglalkozott videózással korábban, elkészítésével délutánonként foglalkoztak, a csapat harmadik tagjával, Biró Vanesszával közösen.