Térség Top

Gyémántos gobelin is látható Kiszomboron

A hagyományos, kézzel varrottak mellett gyémántos, sőt egy, a Rónay kastélyból származó párnára hímzett gobelin is látható a ma délután az Ady Endre Művelődési Házban nyílt kiállításon.

A szédületes, szemkápráztató gobelinkiállításon a híres festmények, például Szinyei Merse Pál Majálisa, vagy Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel című festménye mellett számos más érdekes fantázia szülte táj vagy valós állat képe látható. A helyi honismereti kör asszonyai nem csak Kiszombor történetét követik, de szabad idejükben azt is bizonyítják, hogy ügyesen forgatják a tűt, vagy ragasztgatják az aprócska csillogó köveket az úgynevezett gyémántos gobelin elkészítéséhez.

A Rónay kastélyból származó gobelin párna

Ez utóbbi műfajt műveli Horváthné Szabó Ildikó: – Számomra a gobelinezés szabadidős elfoglaltság – munka mellett. Az egyik kórházi betegünk készített ilyen gobelineket, s én tőle kaptam hozzá kedvet. Megmutatta a technikáját, s úgy döntöttem belevágok. Én nem bírnák a kezem miatt varrni a gobelint, így maradt a ragasztás. Ezt azonban csak az íróasztalnál lehet csinálni, ez is az egyik hátránya. Az eddig elkészültek közül a pávás a kedvencem – mutatta az egyik paravánon – mert nagyon szép lett, s ebből van egy egész sorozatom. De persze mindet szeretem. A képeket külföldről rendelem, s ezek közt nincsenek közismert festményeket ábrázolók – mondta Horváthné Szabó Ildikó, aki barátnőjével Sóki Andrásnéval közösen állította össze a kiállítás anyagát.

Horváthné Szabó Ildikó gobelinjeivel

– Gobelint nem varrtam, de régebben kézimunkáztam, a kalocsai a kedvencem, abból asztal- ágyterítőt, párnát, babaruhákat is hímeztem – árulta el Sóki Andrásné. – Ennek a kiállításnak a története a kórházban kezdődött, ahol éppen betegen feküdtem, s beszélgettünk Ildikóval,s mostani neki, hogy olyan gyönyörűek a gobelinjei, hogy azokat kiállításon kellene bemutatni. Az ötletet támogatta Endrész Erzsébet, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke, azzal, hogy akkor mutassuk be a helyi gobelinesek munkáját. Így is történt.

navigate_before
navigate_next

– Én már vagy tíz éve varrok gobelint, annak idején volt egy ilyen láz. A fonalat és a keretet is Németországból kaptam, ezért kénytelen voltam varrni, akkor, amikor éppen ráértem – mondta Szép Istvánné, aki még a négy évszakot is gobelinbe hímezte. – A lányom is gobelinezett egyetemista korában, hozta Szegedről a fonalat és együtt varrtunk. Ha elkészül egy, akkor az örömmel tölt el, amikor ránézek. A konyhában is van egy csendélet, melyben vacsorázás közben szoktam gyönyörködni – tette hozzá.

Szép Istvánné a négy évszakot is gobelinbe hímezte

A közel tíz alkotó művei mellett egy különlegesség is látható, egy vagy százéves, a Rónay kastélyból származó gobelin párna, mely hímzése ma is gyönyörú, míg a párnarész színei már kicsit megfakultak.