Térség

Zombor kincsét kereshetik az idei kiszombori útvesztőben

Kiszombor újjátelepítésének 300 évfordulója lesz az idei kukorica útvesztő fesztivál témája. A rendezvényen lesz relikvia árverés, sorsolás és a szerencsések rábukkanhatnak Zombor elrejtett kincsére is.

Lőrincz Mária Magdolna kiszombori művésznő egy alkotását is kisorsolják az idei, július 13 és augusztus 17-e közt zajló, immár 11. kukorica-útvesztő fesztivál végén. A szokásos helyszínen, azaz az Óbébai út melletti parcellában ugyan még nem vetették el a kukoricát, de máris több érdekességet lehet tudni a rendezvényről.

Lőrincz Mária Magdolna festménye

Az idei útvesztő fesztivál témája Kiszombor újjátelepítése 300 évfordulója, s az a kincs, melyet – állítólag – itt rejtettek el. A legenda szerint A törökök elől menekülvén Zomborról Temesi Attila, királyi bíró – mivel nagyon sietős volt a menekülés – a királynak összeszedett és faládában tárolt éves adót elásta Zombor területén a Maros folyása mentén, mocsaras vidéken, egy kis szigeten. Oly igen sietős volt a dolga, hogy a bíró urat annyira váratlanul érte a török betörés, hogy zavarodottságában és ijedtében fordítva igyekezett felhúzni a csizmáját, és menekülés közben még ideje sem volt megfordítani. Mire Szegedhez közel ért, szinte menni alig bírt, mert csontig elkopott, véresre zúzatott a lába. A megtalált irat szerint a bíró úr lábait amputálni kellett.

Bízott benne, hogy nem sokáig lesz hazánkon török uralom. De rövid idő múlva rájött, hogy török részről ez hosszú távú berendezkedés. Fogadott csónakost, hogy járják körbe a mocsárral körülvett szigeteket, ám sajnos a pár év alatt a Maros áradásai átrendezték a vidéket.

Bár megközelítően tudta, de végül nem találta meg a kincs pontos lelőhelyét.

Évek múlva meghalt Temesi Attila. Csak egy kis írás maradt utána, ami több emberöltő múlva a Pankotáról származó János kezébe került. Pankotai János írja, hogy szándékosan telepedett le Zombor településen. Év közben kutatta a kincset. Szinte karnyújtásnyira volt tőle, de meghűlt a folytonos mocsárjárásától, és írást készített 1719 év végén, azt, amit most megtalált a honismereti kör tagsága.

Valószínűsíthető, hogy a keresést már nem folytatta, mert napokkal később meghalt. Ezt más megtalált, abból az időből származó iratok bizonyítják.

E dokumentum szerint a kincs Kiszombor külterületén, egy mai terület mértékegységre átszámolva öthektáros földterület valamely részén van elásva – olvasható az útvesztő kedvcsináló honlapján a történet, ahol az is szerepel. hogy a honismereti kör egy hónapig kereste éjjelente, de nem találta, az útvesztő fesztiválon azonban bárki rábukkanhat.

A szervezők már kiírták az idei útvesztős rajzpályázatot, mely témája Kiszombor újjátelepülése. A pályamunka kötelező eleme a rotunda. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör pályázatáára A3 vagy A4 méretű grafikákat várnak. A pályamunkákat legkésőbb június 24-éig lehet leadni az Ady Endre Művelődési Házban (6775 Kiszombor, Szegedi u 13.). Megfelelő számú pályázat esetén kiállítást rendeznek a pályaművekből. A pályázatnak tartalmazni kell a rajz hátoldalán: a pályázó életkorát, iskolája nevét, osztályát, telefon és e-mail cím is szükséges, valamint felkészítő tanára nevét is kérjük.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt első három rajz gazdája bérletet nyer a kiszombori Kukorica-útvesztő Fesztivál teljes idejére, valamint az 1. helyezettnek 5000 forint, 2. helyezett 4000 forint, 3. helyezett 3000 forint üti a markát. Az eredményhirdetés július 13án tartják.