Színes Térség Top

Kedveli a gyerekeket Rubin és Nazim, a két nagyéri póni

Nem csak az egykori Zöldi gőzmalom kéményéből épített kilátó érdekes Nagyéren, de legalább annyira a kilátóval átelleni porta előtt az utcán fel-feltűnő két póni, Rubin és Nazim látványa is az, főképp a gyerekek számára.

A két póni, igaz még hosszú szőrű téli bundában gyakran legelészget Fülöp Krisztiánék háza előtti zöld füvet. Sőt Fülöpék három gyermeke is rendszeresen lovagolgat rajtuk. Igaz csak vezetőszáron.

– Nagyérre jöttem férjhez, de Vásárhelyen születtem, ott éltem, s az ottani paci taxis Rácz Sanyi bácsihoz jártam lovagolni – árulta el Fülöp Krisztiánné Ágota, aki azt mondja, mióta megszületett, azóta szereti a lovakat.

– Kilenc évvel ezelőtt kezdtem pónikkal foglalkozni, előtte nagyobb testű welsh pónijaim voltak. Azonban az egyik beteg lett, a másik pedig nem bírta a gyerkőcöket. Így végül ők mentek a háztól. Helyettük érkezett meg Rubin és Nazim – mondta Ágota.

Ágota rendszeresen ellenőrzi a patkolatlan pónik patáit

Az egyik póni korábban, a másik körülbelül egy hónapja van náluk. Mindkettőt Csanádapácáról hozták nagyéri otthonukba. A két pónin máris látszik a szerető gondoskodás, kezdenek kikerekedni a bőséges takarmánytól. S ápolt, igaz még hosszú szőrükön, mely a téli bundájuk is látszik, hogy gazdáik nem csak szeretik a pacikat, de gondoskodnak is róluk.

– Patkoltatni nem kell őket – emelte fel Ágota a lovak lábát – de a patába szorult sár- és egyéb göröngyöket rendszeresen el kell távolítani, hogy le ne sántuljanak. Körmöltetni háromhavonta mindkettőt meg kell, de féreghajtót is kell kapniuk, illetve a legeltetés is a velük való gondoskodás közé tartozik – sorolta a teendőket.

A két póni már a családhoz tartozik

Rubin és Nazim főleg szénát és zabból-kukoricából-árpából kevert abrakot fogyasztanak, de nagy buzgalommal legelészik is a harsogó zöld füvet. Jó az étvágyuk, amit az utcán legelnek, a mellé még egy fél talicska szénét is elropogtatnak esténként. Az etetésük Ágota feladata, illetve ő az aki a gyermekeit a hátukra is ülteti, hogy aztán azok a vezetőszáron lévő pónikat szőrén megülve lovagolhassanak. Láthatóan nagy örömmel teszik.

– Ez a két póni nagyon szereti a gyerekeket, mind a hármat rendszeresen lovagoltatom a hátukon – tette hozzá Fülöp Krisztiánné Ágota.