Hírek Makó

A holokauszt áldozataira emlékeztek Makón

A városból és a térségből mintegy 1200 zsidó származású polgárt vittek el gyűjtőtáborokba. A megemlékezésen felavatták a Dávid-csillaggal kibővített emlékművet, és koszorút helyeztek el Kecskeméti Ármin főrabbi emléktábláján is. A makói zsidó közösség és a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság jelképes ajándékkal köszönte meg Farkas Éva Erzsébetnek és Lázár Jánosnak a támogatást.

– A visszaemlékezés mindig megrendítő, mert a borzalom, amit át kellett élniük a holokauszt idején mindannyiunk vesztesége. – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet a holokauszt áldozatainak makói megemlékezésén.

A polgármester kiemelte, 2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk, 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött meg a zsidók gettóba tömörítése Kárpátalján, azt ezt követő hónapok során pedig több mint 400 ezer zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról. A történelemnek ezt a sötét időszakát a térség sem kerülhette el, Makóról és környékéről mintegy 1200 zsidó származású lakost vittek el gyűjtőtáborokba.

– Ma már csak kevés utóda él közöttünk a zsidó közösségnek, ők ugyanakkor aktívak, mindig készségesek, ha együttműködésről van szó, megbecsült tagjai városunknak. Bár nem működik hitközség, külföldön makói ortodox zsidó közösségek alakultak, akik a rendszerváltás óta zarándokolnak szülőföldjükre. Az egykori emlékhelyeket értük, miattuk is őrzi városunk. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

 

navigate_before
navigate_next

 

A Makói Zsidó Közösség képviseletében Simon Hajnalka osztott meg egy történetet a résztvevőkkel a holokausztról, majd a megemlékezők Dr. Kecskeméti Ármin emléktáblájához vonultak, amelynél Dr. Simonné Dr. Báron Zsuzsanna beszélt a tudós főrabbi életéről, aki 1898-tól több mint 40 éven keresztül vezette a hitközséget Makón.

A Makói Ortodox Zsinagógában, a Budapesti fesztiválzenekar koncertje előtt Kőszegi Zoltán a MAZSIHISZ marketing és kommunikációs vezetője és Urbancsok Zsolt köszöntötte a résztvevőket, utóbbi elmondta, hogy Lázár Jánosnak és Farkas Éva Erzsébetnek egy jelképes ajándékkal köszönik meg a támogatást.

– A holokauszt 75. évfordulója alkalmából a makói zsidó közösség, és a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság tagsága úgy döntött, hogy egy jelképes elismeréssel, a makói emlékhely egy félbevágott kavicsával köszöni meg azt a segítséget és támogatást, amelyet céljai megvalósításához Lázár János országgyűlési képviselőtől, és Farkas Éva Erzsébet polgármestertől kapott. – fogalmazott Urbancsok Zsolt.

 

navigate_before
navigate_next