Hírek Makó

Megkezdődtek a tavaszi utcafórumok

Az idei év első utcafórumán Farkas Éva Erzsébet az Európai Parlamenti választásokon való részvétel fontosságáról és a városi fejlesztésekről beszélt. Kovács Sándor szerint lassan tudják behozni a körzetben a járdafelújítások korábbi elmaradását.

Kovács Sándor körzetében kezdődött meg a tavaszi utcafórum sorozat, ahol a polgármesterrel és az önkormányzat dolgozóival várták a lakosság kérdéseit, észrevételeit. Farkas Éva Erzsébet a fórum elején az Európai Parlamenti választásokhoz közeledve a szavazás fontosságáról is beszélt, kiemelve, hogy ez a választás Európa jövőjét tekintve sorsdöntő lesz, mert nem mindegy, hogy a bevándorlást támogató, vagy ellenző képviselők ülnek majd be az Európai Parlamentbe.

– Több mint ezer éves múltunkra visszatekintve a magyarok mindig megvédték magyarságukat. Makó éppen ebben az évben ünnepli a 320. évfordulóját a törökdúlás utáni újjátelepítésnek, ez a település is ezt képviselte. Nekünk, kései utódoknak az egyik legfontosabb döntést kell meghoznunk május 26-án, Európa védelméről fogunk dönteni, és benne Magyarország és Makó sorsáról. – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: éppen ezért mindenkit arra kér, szánjon 15 percet a szavazásra az Európai Parlamenti választáson.

Farkas Éva Erzsébet ezután beszámolt a városi fejlesztések haladásáról, többek között a Makovecz-épületek, a háziorvosi rendelők, az oktatási intézmények, valamint a Hagymatikum beruházás kapcsán is. Ebben a körzetnek az életét nagyban befolyásolja majd az Almási iskola újjáépítése, az 1,4 milliárd forintos beruházás részleteiről a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ projektmenedzsere számolt be.

 

 

– Az L alakú iskolaépület el lesz bontva, helyette a jelenlegi játszóudvarra épül a 16 tantermes iskolaépület, így összeköttetésbe kerül az étkezővel és a sportcsarnokkal az épület. A Dohány utcai épület és a jelenlegi tanári épület felújításra és átalakításra kerül. – mondta el Provics Ildikó.

A projektmenedzser kiemelte, egy sportpálya, és parkosított, játszóeszközökkel ellátott udvar is lesz kialakítva, emellett pedig a beruházás része a bútorok, taneszközök, informatikai eszközök beszerzése is. A kiviteli terveket a napokban kapták meg, eredményes közbeszerzés esetén az év végén alá lehet írni a szerződést a kivitelezővel. Az építkezést 18 hónap alatt kell majd befejezni, az oktatás ez alatt az idő alatt is folyamatos lesz.

Kovács Sándor a körzet fejlesztései közül többek között kiemelte a járdaprogramot, amelyre ebben az évben ismét körzetenként 20 millió forintot tervez a város. Idén a Justh Gyula utcát folytatva az Attila utcától a Sírkert utcáig tartó szakasz, a Váradi utca Sírkert utcától kezdődő szakasza, valamint a Malom presszó melletti rész fog megújulni.

A körzet képviselője hangsúlyozta, pontosan tisztában van vele, hogy rengeteg még a környéken a rossz járda, ám a korábbi évek lemaradását nem olyan egyszerű behozni.

– Az előző ciklusokban az én körzetem – ellenzéki körzet lévén – kicsit mostoha körzet volt, mindig kevesebb lehetőséget kapott, mint a város más körzetei. Én akkor is elmondtam, hogy nem feltétlenül kellene olyan helyre térkő járdát építeni, ami a kukoricaföldre visz ki. Nehezen tudjuk behozni a lemaradást. – mondta el Kovács Sándor.

 

navigate_before
navigate_next

 

Ezen a héten csütörtökön lesz meg egy utcafórum, akkor Farkas Éva Erzsébet Kádár József önkormányzati képviselővel tartja a Szikszai utca elején lévő iskola parkolóban, 17 órától. Rossz idő esetén a helyszín a Szikszai György Református Iskola ebédlője.