Térség Top

Kövegy és Földeák is pezsgést vár a falusi csoktól

Nem csak a település lélekszámának gyarapodását, de az üres vagy romos házak eltűnését is várják a kistelepülések általunk megkérdezett polgármesterei a falusi csoktól. Földeák és Kövegy külön is kiemelt helyzetben, az autópálya közelsége miatt. A borítókép a kövegyi falunapon készült.

– Nekünk azt jelentené a falusi csok, hogy fiatalodna a település. Bízunk abban, hogy a falusi csok bevezetésével itt maradnának a fiatalok – mondta portálunknak Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere. Ez eddig az egyetlen kistelepülés, melyen Lázár János országgyűlési képviselő fogadóóráján a falusi csokról is érdeklődtek. – És építenének házat is, ugyanis nagyon sok porta üres a faluban és sok olyan üres és romos ház is van, mely már csak az elbontásra vár. Ha ezek helyére új házak épülnének a falu képe is frissülne – mondta a polgármester. Galgóczkiné Krobák Mária arra is számít, hogy a városi fiatalok kötöznének Kövegyre, mely előnyei közé nem csak a jó levegő és az alacsony ingatlanárak tartoznak, hanem az is, hogy közel vannak Makóhoz, mely központjába 15 perc alatt be lehet érni, s a munkalehetőségeihez.

Galgóczkiné Krobák Mária a falukép frissülésére is számít

– Szükség lenne a község fiatalodására is, hiszen 72, 65 évnél idősebb, és 65, 18 évnél fiatalabb lakója van a megye legkisebb, 400 főt sem számláló településén. Hogy mikortól lenne érzékelhető a falusi csok, azt nem tudom, de bízom benne, hogy a felújításra szoruló házaknál minél előbb elkezdődik a munka, s már ha 4-6 portán elkezdenének építkezni, az már jobb volna a falunak is.

– Nagyon jó lehetőséget látok a falusi csokban, annál is inkább, mert Földeákon nagyon olcsók az ingatlanok, ráadásul elindult egy ide irányuló betelepülési hullám – mondta Hajnal Gábor. Földeák polgármestere elárulta, a betelepülők több vidéki településről jöttek, így egy család Balástyáról, egy másik Szegedről, de olyan is akadt, akik Vásárhelyről, de olyanok is akadtak, akik Békés megyéből költöztek a faluba.

– Elsősorban azért települtek ide, mert az ottani ingatlanárakat már nem tudják megfizetni. Itt töredék árért tudnak ingatlant vásárolni, hogy azt újítsák fel – tette hozzá a polgármester, aki szerint a település azért is lehet vonzó, mert 4 kilométerre található az autópálya, 8 kilométerre van Makó, 18-ra Hódmezővásárhely, 24-re Szeged. És minden irányba mennek közvetlen autóbuszjáratok. Hajnal Gábor azonnali hatást vár a falusi csoktól, ugyanis tud egy albérletben élő 4 gyermekes családról, aki csak a falusi csokra vár, hogy a bérelt ingatlant megvásárolhassa.

Hajnal Gábor további betelepülőkre számít Földeákra

A falusi csok újdonságai: azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyeket a csok az új házak, lakások építéséhez, vásárláshoz biztosít – egy gyermeknél hatszázezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, míg legalább három gyermeknél tízmillió forint –, a programban érintett körülbelül 2500 településen használt ingatlanok vásárlásához és felújításához vagy bővítéséhez is megadják. Az összeg maximum felét lehet vásárlásra költeni, a többit a felújításra fordíthatják a családok. Ha valakinek az érintett településeken van ingatlana, akkor annak felújítására, bővítésére is kérhet támogatást, az előbb említett alapösszegek felét. Ha a családnak nem elegendő a támogatás, önerejük pedig nincs, akkor ők is vehetnek fel állami kamattámogatású hitelt, két gyermeknél tízmillió, legalább három gyermeknél tizenötmillió forintot, meglevő ingatlan korszerűsítésére pedig az összegek felét igényelhetik. Végül fontos újdonság az is, hogy a falusi csokot az összes tanyára kiterjesztették, ahol van lakóingatlan, akkor is, ha a porta egy településhez tartozik. A törvény szerint egyelőre 2022. július 31-ig lehet igényelni falusi csokot.

A falusi csok feltétele a legalább egyéves folyamatos – a legmagasabb támogatási összegnél kétéves – tb-jogviszony, az erkölcsi bizonyítvány, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló cégtől nem lehet ingatlant vásárolni. A támogatások felhasználását a jegyzők ellenőrzik majd. Ha visszaélést tapasztalnak, akkor a járási hivatalok folytatják le a szükséges eljárást. Amennyiben indokoltnak érzik, akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek – ezt Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában.