Kiemelt hírek Makó Publicisztika

DK kampánynyitó: alpári stílus, makói asszisztálással

A makói stáb is büszkén hallgatta végig a miniszterelnök alpári szidalmazását, Gyurcsány Ferenc továbbra sem támogatja a kormány családpolitikai intézkedéseit, de legalább büszke rá, Gyurcsányné pityereg, Nagy Blanka mostanra végig házalta szinte az összes ellenzéki pártot. Vidám vasárnap.

Nem kell taktikázni, nyugodtan lehet nemet nyomni a családvédelmi akciótervre, nem kell tartózkodni.

Ezzel szúrt oda Gyurcsány Ferenc a többi ellenzéki pártnak, akik megszavazták, vagy tartózkodtak a parlamenti szavazáskor. Innentől már csak egy lépés lett volna a komplett ellenzék kollaboránsozása, de akkor már nagyon kilógott volna a lóláb, meg hát egyébként is összefogás van. Vagy valami olyasmi, mert az együttműködésbe a DK elnöke szerint ugye azért belefér, hogy a szocikat csak le kéne nyomni. Meg úgy végülis mindenkit. De legalább „egységes és kiszámítható párt, amely a megalakulása óta egyetlen jelentős politikai fordulatot sem tett”.

Jogos. Ha kell, nekimegy a határon túli magyaroknak, ha kell leszavazza a családok támogatását, ha kell az európai minimálbér, minimálnyugdíj, családi pótlék lázálommal próbálja meg eladni az Európai Egyesült Államokat. Mindeközben Gyurcsányné pityereg, mert a fiatalok egy része külföldre megy. Ehhez kapcsolódóan viszont had idézzünk egy volt miniszterelnököt:

(Klára) el lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni kérem szépen. Tessék. Lehet menni…

 

Sok mindenben verhetetlen a Demokratikus Koalíció az ellenzéki oldalon, az alpári stílusban meg egyenesen köröket vernek a többiekre. A miniszterelnök válogatott szidalmazásában a hívek legnagyobb megelégedésére háziverseny is kialakult, kell a cirkusz és a kenyér.

Még az általában visszafogottnak tűnő, állítólag az „értelmes politizálást” előnyben részesítő Török Miklós is azon agyal másnap a Facebookon, hogy vajon „egy farok”, vagy „a farok” hangzott e el. Komoly dilemma ez, szó se róla, már ezért megérte felmenni Budapestre. Alig várjuk, hogy a makói önkormányzati képviselő a testületi üléseken is megcsillantsa a fővárosban tanultakat.

Mindenesetre így legalább Nagy Blanka is lassan a helyére kerül, akinek úgy tűnik a szocialisták már nem elég alpáriak. Ahol kígyók kígyóznak, és Gyurcsánnyal lehet együtt (prím)számolni, ott ő sem lóg ki a sorból.

Ahogyan a Nézőpont Intézet elemzője, Tóth Erik vélekedett a kampány megnyitóról: az EP-programjuk egyetlen eleme az, hogy – az európai uniós politikai térben is – a magyar kormányzat álláspontjával szembemenő érdekeket próbáljanak meg képviselni.

Az elemző szerint ez abból is látszik, hogy a DK vasárnapi rendezvényén hosszasan bírálták Orbán Viktor miniszterelnököt, de egyáltalán nem beszéltek a párt programjáról. Tóth Erik meglepőnek nevezte, hogy a magát az európai egyesült államok elkötelezett hívének tartó párt nem tudott érdemi programpontokat felmutatni.

Mint mondta, a DK stratégiáját úgy lehet összefoglalni, hogy a magyar társadalom 90 százalékának véleményével szembemenve, a maradék 10 százalék “szélsőséges érdekeit” próbálják képviselni.

Ez a politika annak az 5-7 százalék közötti szavazótábornak szól, amely annak ellenére is Gyurcsány Ferenc pártelnökre szavaz, hogy felmérések szerint ő a legnépszerűtlenebb politikus a rendszerváltás óta.