Makó Színes

Alkotások és finomságok is készülnek a Honvéd program foglalkozásain

A Honvéd városrész megújítása című projekt a tehetséggondozásra is figyelmet fordít, hiszen több művészeti ágban is kipróbálhatják magukat a gyerekek. A Szikszai iskola könyvtárában ráadásul az ecset és a ceruza mellett fakanalat is ragadhatnak a fiatalok.

Mint Andrási Lilla portálunknak elmondta: A Honvéd program soft részére 219 millió forint támogatást nyert Makó Város Önkormányzata, amely 2017 július elsején vette kezdetét, és 36 hónapon keresztül tart majd. A pályázatban nagyon sok programelem megvalósult, ezek közül is kiemelkedik a tehetséggondozó tevékenység, amelynek részeként négy művészeti ágban (zene, drámapedagógia, gitár, képzőművészet) próbálhatják ki magukat a gyerekek. Ehhez kapcsolódott a Kavarda, amely a projekt kiírásában még nem szerepelt, a támogató csoport részeként bővült ezzel a projekt – Rudisch Ferencné ötlete alapján, aki a foglalkozásokat tartja.

– Mi egyértelműen támogattuk ezt az ötletét, és úgy gondolom így másfél év távlatából, hogy az egyik legsikeresebb programelemünk a Kalákán kívül, hiszen már heti kétszer tartja Mónika a főzőtanfolyamait, mivel annyian jelentkeztek, hogy a rendelkezésre álló konyhában már nem férnek el. A jövőben a tervünk, hogy a közösségi ház megépülése után át fogjuk vinni a Kavarda programot, a képzőművészeti óránkat és a többi tehetséggondozó programunkat a közösségi házba – fogalmazott a projektkoordinátor.

Rudisch Ferencné már korábban is tartott hasonló foglalkozásokat, ráadásul sok Honvédban élő családot is ismer, innen jött az ötlet, hogy létrehozzák a Kavardát, amelynek részeként hétfőn 5, szerdán pedig 8 gyerek részvételével zajlanak a foglalkozások.

– Mindig ajánlok alapanyagokat, amiket szeretném, hogy megismerjenek a gyerekek, illetve technikákat, nagyon lelkesek, szeretnek dagasztani, megismerkedni új alapanyagokkal, és van kívánságműsor is: hozok szakirodalmat, illetve gasztronómiai kiadványokat, amikből ők szemezgetnek – árulta el a főzőtanfolyam vezetője. Ez a mai napon sem volt másképp, a résztvevők kívánsága alapján almaszószos gofriszendvics készült, de pizza, kakaós csiga, bolognai, lasagne és levesek is voltak már terítéken. Rudisch Ferencné véleménye szerint ráadásul az alkotófolyamatban sokféle képességük is fejlődik a gyerekeknek, mint például a kommunikáció, a recepteknek köszönhetően az értő olvasás, vagy a mértékegységek váltásánál a matematikai képességek.

Bárdi Andrea képzőművészeti foglalkozásaira változó létszámban járnak, de van egy keménymag a csapatban. Hetente egy alkalommal gyűlnek össze, hogy különböző technikákkal alkossanak másfél órán keresztül. Mint a rajztanár portálunknak elmondta: elsőként vázlatot készítenek, majd terveznek, ezt követően felnagyítják a vázlatot, és különböző eszközöket használnak az alkotások befejezésére, mint például festéket, színes ceruzát, de van, hogy kézműveskednek is. Továbbá Bárdi Andrea kiemelte: nagyon büszke rájuk, hiszen nagyon szép eredményeket érnek el a résztvevő gyerekek, több díjat is magukénak tudhatnak a fiatal alkotók.