Belföld Hírek

A terroristáknak is meghívólevelet jelent a migránskártya

EP-választás 2019. A pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem rendkívül szigorú elvei nem érvényesülnek a migránskártyák esetében – állítja a szakértő a Magyar Hírlapon.

Fontos kockázatot hordoz magában a migránskártya és a migránsvízum – nyilatkozta lapunknak Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.

Három probléma is van az úgynevezett migránskártyákkal – mondta a Magyar Hírlapnak Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese, az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett hét pont egyikére reagálva. Kifejtette: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága korábban működtetett már ilyen programot. Ezek eredeti célja, hogy a ténylegesen elismert menekültek olyan alapvető szükségleteiket is ki tudják elégíteni átmeneti tartózkodási helyükön, amelyeket a klasszikus humanitárius segítségnyújtás nem fed le. A görögországi program értelmében – amelyben az Európai Bizottság társpartnerként és társfinanszírozóként jelenik meg – minden érkező személy jogosult ilyen kártyát igényelni, aki hivatalos menedékkérelmet nyújt be. A program azonban nem csak a ténylegesen bajbajutott személyeken segít, hanem olyanokon is, akik biztosan nem fognak semmilyen nemzetközi védelmi státuszt kapni – húzta alá Janik Szabolcs.

A második probléma biztonsági jellegű. A legtöbben személyi okmányok nélkül vagy hamis papírokkal érkeznek, így esetükben a kártya igénylése a nevük bemondása alapján történik. Ennek helytállóságát a menekültügyi eljárás keretében sem lehet ellenőrizni. A szakértő szerint ezen a ponton megérkeztünk a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem rendkívül szigorú elveinek sérüléséhez. A név nélküli (sorszámozott) kártyák útja követhetetlen: a személyazonosság hitelességének hiányán túl is hiába regisztrálnak valakit egy kártyához, a PIN-kód ismeretében bárki használhatja azokat Görögországban. A nyilvánvaló biztonsági és visszaélési kockázatokra szolgáltat példát a márciusban Magyarországon elfogott feltételezett ISIS-terrorista esete, akinél szintén találtak ilyen kártyát. Az Európai Bizottság (EB) februári hivatalos tájékoztatása szerint 2016 és 2018 között több mint kilencvenezer személy részesült juttatásban ilyen kártya formájában, és erre az időszakra az EB 122 millió eurót irányzott elő a programra.

Végül kiemelhető, a kártyaprogram ellentmond a tömeges illegális migráció megfékezésének, hiszen az meghívólevélként értelmezhető, amely hozzájárul a folyamatos magas görögországi érkezésszámhoz – folytatta Janik Szabolcs. Ráadásul a juttatások lehetőséget teremtenek arra, hogy a kedvezményezettek pénzt gyűjtsenek útjuk folytatásához Nyugat-Európa felé, arról nem is beszélve, hogy így az ENSZ és az EU pénze az embercsempészeknél landolhat.

A humanitárius vízumról szóló javaslat illeszkedik abba az uniós elképzelésbe, hogy az illegális bevándorlást legális csatornákba kell terelni. Ez azt is jelenti, hogy nem önmagában a tömeges érkezés jelenti problémát, hanem annak illegális módja. A szakértő szerint fontos megjegyezni, jelenleg is számos tagállam ad ki ilyen vízumot EU-n kívüli külképviseletein, amellyel már eddig is több tízezer harmadik országbeli állampolgár léphetett az Unió területére. A javaslatban szereplő egységes uniós humanitárius vízumot egyelőre önkéntes alapon vezethetnék be a tagállamok.