Hírek Külföld

A migránsok szerint kevés a névtelen kártyákra utalt ingyenpénz

Egy személy havonta 150 eurót, a gyerekek pedig 40 eurót kapnak az úgynevezett migránskártyára, de a menekültek szerint ez kevés. A két éve indult migránskártya programban eddig több mint 111 ezer ember kapott pénzt, az így elköltött összeg majdnem 7 millió euróra rúg – írja az Origo.

„Egy személy havonta 150 eurót (48 ezer forintot), a gyerekek pedig 40 eurót (12 800 forintot) kapnak. Ez nagyon kevés pénz” – így nyilatkozott a múlt héten az M1 stábjának egy migráns Szalonikiben arról, hogy mennyi támogatásra jogosult Görögországban.

A V4NA nemzetközi hírügynökség ennek kapcsán idézte fel, hogy egy friss összesítés szerint a 2017-ben útnak indult úgynevezett ENSZ-migránskártyaprogram keretében eddig 111 ezer 500 kontinensre érkező bevándorlóknak utaltak pénzt, hozzávetőleg 7 millió eurót – európai polgárok pénzéből.

A portál hozzátette, hogy a menekültügyi főbiztosság múlt havi adatai szerint több mint 33 ezer kártyára csaknem 70 ezer ember kapott pénzt márciusban. Közülük alig 12 ezren jogosultak menekültstátuszra, a többiek ügyében vagy még zajlik az eljárás, vagy már el is utasították a kérelmüket, a pénz azonban ekkor is jár nekik.

Emlékeztettek arra, hogy hasonlóan az Európai Bizottsághoz az ENSZ úgy látja, a program hasznos, mert jó a menedékkérőknek és erősíti a gazdaságot. Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője azt mondta, amellett, hogy a program sikeres, a rendszer szerinte biztonságos és segít megelőzni a visszaéléseket is. A brüsszeli elittel szemben a magyar kormány a migránskártyák megszüntetését követeli, mert álláspontja szerint a rendszer segíti az illegális bevándorlást, és olyan emberek is anyagi juttatást kaphatnak, akik biztonsági kockázatot jelentenek.

Mint kiderült, a terrorizmussal gyanúsított, Budapesten letartóztatott Hasszán F.-nek is volt ilyen kártyája.