Hírek Makó

Zeitler Ádám nem tart attól, hogy Makón kigolyózza őket a baloldal

A Jobbik önkormányzati képviselője és választókerületi elnöke az országgyűlési választások listás eredményével hűtené le a baloldali pártok lelkesedését. A Kiss Attila ügyben elfogadják a bíróság döntését, Zeitler szerint részben a saját felelőssége is, hogy nem tisztázták hamarabb a kérdést. A önkormányzati választásokra a pártok közötti koordináció esetén Makón 5 körzetet célzott meg a képviselő a 8-ból, a taglétszámot viszont nem tudja fejből.

 

– A bíróság Kiss Attila összeférhetetlenségi ügyében a Csongrád Megyei Önkormányzatbak adott igazat, ön korábban azt nyilatkozta nekünk, hogy bármi is lesz az ítélet, elfogadják. Tóth Péter szegedi önkormányzati képviselő legutóbb mégis a Fideszt okolta. Ön is bírálja a bíróság döntését?

– Tóth Péter is mondott egy véleményt, meg én is mondtam korábban. Én továbbra is azt tartom fenn. Egyébként sem tudnánk mit csinálni a bírósági ítélettel, jogerős, így elfogadjuk és tiszteletben tartjuk. Az ügy annyiban megy tovább, hogy szeretnénk kérni egy jogegységi határozatot a Kúriától, mert a jogászaink úgy értékelték, hogy ez egy gumijogszabály, így egyértelműsíteni szeretnénk. A jogászaink szerint más bíróságon akár más döntés is születhetett volna. A végzés alapján, amit kaptunk, úgy értékelték, hogy ebben lehetne még vitatkozni. Mivel ez a döntés Közigazgatási és Munkaügyi bíróságon született, ezért ezzel a döntéssel nem tudunk, de a Kúriától tudunk kérni egy olyan döntést, ami egyértelművé teszi, hogy ezt a jogszabályt ilyen helyzetekben hogy kell értelmezni.

– A bírósági döntés alapján hogyan értékelik, hibázott Kiss Attila?

– A mi álláspontunk az, hogy a jogszabályt többféleképpen lehet értelmezni. Annyiban nem csak Kiss Attila, hanem konkrétan mi is hibáztunk, hogy ezt a kérdést hamarabb le kellett volna rendezni. Ezt elismerem, ez mondjuk például az én felelősségemet is felveti, felesleges volt ilyen ügyekbe belemenni, tisztázni kellett volna hamarabb. De a jogszabályt mi úgy értelmezzük, hogy az alapján nem hibázott.

– Budapesten egyelőre úgy tűnik, hogy a Jobbikot ki akarják szorítani az összefogásból. Szegeden és Makón is erősnek vallja magát a baloldal, nem tartanak attól, hogy itt is kiszorulnak?

– Nem hiszem, hogy ilyen történne. Szegeden értem, hogy miért gondolják ezt, ott ők vezetik a várost, de a tavalyi listás eredmény alapján Makón nem gondolnám, hogy nagyon erős lenne a baloldal. Azt hiszem 10 százalékot kapott az MSZP nagyjából, a DK listán 5 százalék alatt volt, mi meg körülbelül 24 százalékot kaptunk. Szándékosan nem az egyéni eredményeket említem, mert ott voltak átszavazások a jelöltekre. Én korábban jeleztem, hogy azt szeretném, ha egy, lokálpatrióta jelölt lenne a Fideszes polgármesterjelölt ellen.

– Polgármesterjelölt. Ez rendben is van, de a körzetekben hogyan számolnak?

– A legideálisabb természetesen az lenne, ha ott is egy jelölt indulna a Fideszessel szemben, a Jobbik kész ebben is a kompromisszumra. Az a kérdés, hogy a baloldali pártok között van-e erre fogadókészség.

– De ez a körzetekben is független jelölteket jelentene, vagy a körzetek leosztásáról beszélünk?

– Én a saját szerepemből kiindulva nem tudom eladni magam függetlenként. Nem akarom, és nem is tudom letagadni azt, hogy jobbikos vagyok. Mindenekelőtt makóinak és lokálpatriótának tartom magam, ezen keretek között bárkivel hajlandó vagyok együttműködni. Tavaly októberben a polgármester asszonnyal is tartottunk sajtótájékoztatót, ezt akkor is elmondtam.

– Makón 8 körzet van, ha koordinációról beszélünk, mennyivel lenne elégedett, amit a Jobbik kapna, hogy ott egyedül indulhat?

– A koordináció azt jelenti, hogy akkor önálló listát kell állítani, és az a törvény szerint minimum öt körzet.

 

Zeitler Ádám és Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője a makói aláírásgyűjtésen

 

– Mi a helyzet a makói irodával kapcsolatban? A régi bezárt, lesz másik?

– Az Országgyűlés Hivatala nem kötötte újra az önkormányzattal a szerződést, ez addig nem derült ki, amíg kezdeményeztem, hogy fel szeretnénk bontani. Nem létező szerződést meg ugye nem lehet felbontani. 350 ezer forint nagyjából felhalmozódott, amint kiállították a számlát az önkormányzatnál, bementem és kifizettem. Az irodával az volt a problémánk, hogy a második emeleten volt, a tavalyi kampányt úgy szenvedtük végig, hogy ide hurcoltuk fel mindig az anyagokat. Kevesen is jöttek egyébként fel. Augusztus 1-től van tervben az új iroda, az önkormányzati választásra már lesz. Keressük, de Makón nem nagyon lehet dúskálni a helyekben.

– Makón és Hódmezővásárhelyen olyan hírek kaptak szárnyra, hogy jelentősen megcsappant a Jobbik taglétszáma. Előbbi helyen szűk hat főről, utóbbin még kevesebbről hallani. Hány tag van ezeken a településeken?

– Választókerületi számot tudok mondani, fejből nem tudom a települési adatokat. Választókerületi szinten több mint 50 tagja van a Jobbiknak egyébként, de nálunk vannak külön szimpatizánsok is, akik regisztrálhatnak, az még több. A választókerületben összegyűjtöttünk közel 500 ajánlást két nap alatt, a szervezettséggel a választókerületben szerintem semmi probléma nincs. Ambrózfalván pedig az egyik legaktívabb szervezet van, miközben azt szokták mondani, hogy falvakban már nem is vagyunk. Ott két nap alatt 40 aláírást gyűjtöttek össze a tagjaink egy mintegy 400 fős településen, ami az ott lakók körülbelül 10 százaléka.

– Taglétszámtól függ, hogy hol lehet alapszervezet?

– Településméret és taglétszám. A kettő összefüggéséből adódik.

– Csak a viszonyítási alap miatt, ez Makónál mennyi?

– Egy Makó méretű városban 5 főtől lehet alapszervezetet alakítani az alapszabályunk szerint úgy tudom.