Makó Színes

Misszió a makói ifjúsági passió

A dramatikus játékon volt a hangsúly a ma délelőtti szentmisén előadott, zenés-énekes elemekkel kiegészített passióban a Szent István király templomban. A virágvasárnapi hagyományok részeként Jézus szenvedéstörténetének bemutatása előtt volt barkaszentelés és körmenet is. A nagyheti eseményeket bevezető alkalmon részt vett a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet is.

A keresztények által ma ünnepelt Virágvasárnap a Húsvét előtti hetedik nap, a Nagyhét kezdete. Ekkor a katolikusok barkaszenteléssel és körmenettel emlékeznek Jézus Jeruzsálembe való bevonulására. Ezt követően mutatják be a templomokban a passiót, amelynek Makón már komoly hagyományai vannak. A belvárosi Szent István király templomban évek óta zenekari kísérettel adják elő Krisztus szenvedéstörténetét, amely már másodszorra dramatikus játékkal is kiegészül. Az idén is hetek óta készült 25 felnőtt és diák, hogy a több mint félórás darab mondanivalóját minél tökéletesebben közvetítsék a hívek és az érdeklődők számára. – Ez a feladat egy misszió, hiszen a szereplők közt többen vannak, akik vallásukat nem gyakorolják vagy meg sincsenek keresztelve. Mégis szívesen vállaltak szerepet és kivették a részüket a munkából, tehát a magokat elvetettük – foglalta össze az esemény jelentőségét Pálfai Zoltán.

navigate_before
navigate_next

A plébános ezúttal is vállalta Jézus szerepét, zsoltár és prófétai szövegekkel egészítette ki a Mészáros Ildikó rendező-dramaturg által összeállított forgatókönyvet, melynek keretes szerkezetét egy tábortűzi élmény adta. A főbb szerepekben Kiss József katekéta tanítványai, a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói, a Szent István Egyházi Általános Iskola jelenlegi és volt diákjai, és az egyházközség tagjai szerepeltek. A különleges passió komoly közösségformáló erőnek is bizonyult, hiszen gyerekek és felnőttek közös munkájának köszönhetően jött létre. A szereplők játékán keresztül megelevenedő szenvedéstörténet a Szent István Zene- és Énekkar és a SZIGNUM kórusa előadásával vált teljessé.

A premiernek tekinthető alkalmon előadáson részt vett Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet is. Akik nem látták még vagy ismét szívesen megtekintenék az előadást, április 16-án, Nagykedden 8.30 órától tehetik meg a makói templomban.

navigate_before
navigate_next