Hírek Térség

Lezárult a katasztrófavédelem ifjúsági versenyének középiskolai fordulója

Április tizenegyedikén újabb állomásához érkezett a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny. Ezúttal a középiskolások mérték össze rátermettségüket, a 9-13. évfolyamos diákok adtak számot felkészültségükről. A versenynek Csongrád városa adott otthont.

Az ifjúsági verseny több évtizedes hagyományra tekint vissza a katasztrófavédelem történetében. A minden évben megrendezett megyei és országos eseményeken több száz diák ad számot a tanév során szerzett elméleti és gyakorlati tudásáról.

A verseny egyik célja az, hogy a fiataloknak is legyenek alapvető ismereteik, például a veszélyhelyzetekben alkalmazható védekezésről, a katasztrófahelyzetek esetén betartandó magatartási szabályokról. Fontos, hogy az ifjabb generáció tudatosan készüljön fel az esetleges civilizációs katasztrófák hatásai elleni védelemre, szükség esetén magabiztos segítői legyenek bajba jutott embertársaiknak.

A középiskolások megyei fordulóját a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség rendezte, a versenyállomásokat a csongrádi tűzoltó-parancsnokság környékén állították fel a szervezők. A felkészülés már szeptemberben megkezdődött, azóta az ötfős csapatok felkészítő tanáraik segítségével, folyamatosan bővítették katasztrófavédelmi és polgári védelmi ismereteiket.

A versenyen a tanulók elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adtak számot az elmúlt hónapokban elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, a mentésekben való jártasságukról.

A megnyitón Szatmári Imre tű. dandártábornok, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója, valamint Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere köszöntötte a szervezőket és a versenyzőket, majd tíz órakor egyszerre indult el mind a hét állomáson a feladatok végrehajtása. A csapatok jókedvűen és izgatottan várták az elméleti és gyakorlati tesztek végrehajtását. A diákok és kísérő tanáraik állomásról állomásra haladtak. Nyúlgátat építettek, túlélő-csomagot állítottak össze, viharjelzéseket értelmeztek, és a veszélyes anyagok jelölését ismerték fel a versenyzők. A gyakorlati feladatok között szerepelt a tűzoltó szakfelszerelések ismerete is, egy füsttel teli sátorban kellett megtalálni és felismerni a tűzoltók által gyakran használt eszközöket. A tesztek kitöltésével az elméleti tudást mérték fel a szakembere, a Vöröskereszt által üzemeltetett állomáson pedig az újraélesztést és a mentők pontos riasztását mutatták be a diákok.

A verseny utolsó feladata fél tizenkettőkor zárult, ekkor már megszülettek a végeredmények is. Az ebédet követően fél egykor indult az eredményhirdetés, ahol Szatmári Imre tű. dandártábornok adta át a díjazottak jutalmát.

A verseny tétje mindig nagy, hiszen a legjobbnak bizonyult csapat az országos döntőben folytathatja a versenyzést. Izgalmas harc folyt a pontokért, melyben végül a fábiánsebestyéni iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak.

A csapatok az alábbi helyezéseket érték el:

  1. Szentes Sebestyén ÖTE Fábiáni Fiatalok Csapata
  2. Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola-Makó
  3. HSZC Sághy Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium-Csongrád
  4. SZSZC Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskola – Szeged
  5. Földeák ÖTE
  6. HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola-Hódmezővásárhely
  7. Bedő Albert Szakgimnázium Erdészeti Szakközépiskola és Kollégium-Ásotthalom

Forrás: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.