Térség Top

Lázár János fogadóórája után megmászta a nagyéri kilátót

Tizenketten kértek segítséget különféle ügyekben Lázár Jánostól, a ma délelőtti nagyéri fogadóóráján. A térség országgyűlési képviselője ezt követően Lőrincz Tibor polgármesterrel együtt mászta meg a község legújabb turisztikai nevezetességét, az egykori Zöldi gőzmalom kilátóvá átalakított kéményét.

Ma délelőtt a nagyéri községházán tartott fogadóórát Lázár János, folytatva a megválasztása előtt tett ígéretét, hogy ebben a ciklusban nem csak Vásárhelyen és Makón, de a térség kistelepülésein is várja a hozzá forduló helybélieket.

– Tucatnyian kértek ma tőlem segítséget különféle kérdésekben. Többen pályáztak mezőgazdasági típusú fejlesztésekre, s ezek folyósításával, elszámolásával kapcsolatos kérdéseket vetettek föl. Volt, olyan gazdálkodó, aki öntözésfejlesztésben gondolkozik és kút létesítéshez, illetve öntözés vízjogi engedélyezéséhez kért segítséget. Voltak, akik szociális, de olyanok is, akik munkaerő-piaci kérdésekkel vagy építési ügyekkel érkeztek – sorolta a témákat Lázár János.

A térség országgyűlési Nagyérről, mint településről külön is szólt, s azt is elmondta, hogy mit profitálhat a közeli mezőhegyesi fejlesztésekből. Hallgassa meg, hogy mit is mondott:

Lázár János azt is elmondta, hogy az aszályos időszakban megoldást jelenthet Nagyér számára is az az öntözőrendszer, mely a térségben épül. – Magyarországon több probléma is van az öntözéssel. Az egyik, hogy nem olcsó az öntözővíz, nagyon drága az infrastruktúra és az öntözéshez szükséges eszközök is. Ma csak a nagyüzemek engedhetik meg maguknak, hogy ipari jelleggel öntözzenek, a kisebb vállalkozások számára ez megfizethetetlen, azaz nem csak az öntözési infrastruktúrát kell gyarapítani, de olcsóbbá is kell tenni az öntözővizet. 20 évvel ezelőtt még 400 ezer hektár öntözött terület volt az országban, ma csak 65 ezret öntöznek, a meglévő 5 millióból.

Lázár János, Lőrincz Tibor polgármester társaságában megmászta a falu legjelentősebb turisztikai fejlesztését, az egykori Zöldi gőzmalom kilátóvá átalakított kéményét. Fenn gyorsan azonosította a környező településeket, így Tótkomlóst, Mezőhegyest, Ambrózfalvát, Pitvarost és Csanádalbertit. A világosi hegyek – melyekre külön kíváncsi volt – ezúttal azonban a pára mögött rejtőztek.

navigate_before
navigate_next

– Ez elmúlt évben összesen 15 ezer vendégéjszakát töltöttek Nagyéren elsősorban azok a diákok, fiatalok, kirándulók, akik a környék természeti értékeit próbálják megkeresni, például Mezőhegyes vagy Nagyér térségében. Itt vagyunk a csanádi puszta mellett, nincs messze a kardoskúti puszta, a királyszéki puszta. Ezek mind olyan természeti értékek, melyek az Alföld legfontosabb kincsei – mondta. Hozzátette: azt reméli, hogy a kistelepüléseknek a falusi turizmusban van valamiféle lehetőségük a következő években, ezt próbáljuk meg fejleszteni. A választókerületemben ebben Nagyér a legtehetségesebb.

Lázár János portálunk kérdésére az is elmondta, hogy lesz egy útfejlesztés Mezőhegyes-Pitvaros és Csanádpalota irányába, ugyanis a mezőhegyesi ménesbirtokot összekötik az M43-as autópályával. – Abban állapodtunk meg a Magyar Közúttal, hogy felújítják a Tótkomlós-Pitvaros közötti útszakaszt, s nagyon szeretném, ha ezeket a településeket, Tótkomlóstól Csanádpalotáig kerékpárút is összekötné, s Mezőhegyesre is el lehetne menni két keréken – mondta Lázár János. Hozzátette, hogy ennek érdekében a következő esztendőben tesznek lépéseket.