Mezőhegyesnek a mezőgazdaság korszerűsítésében zászlóshajó szerepet kell betöltenie, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek Európa legjobb agrárvállalkozásává kell válnia – mondta Lázár János kormánybiztos a megyei közgyűlés szerdán, Mezőhegyesen tartott ülésén. Hozzátette: Békés megyére nem problémaként, hanem lehetőségként tekint a kormány – írja a Beol.hu.

– Amikor a kormány a vagyoni kérdéseket tárgyalta, világossá vált, hogy a ménesbirtokot és a mezőhegyesi földterületeket meg kell tartania az államnak, hiszen komoly szerepe lehet az ország és a mezőgazdaság fejlesztésében – elevenítette fel Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos napirend előtti felszólalásában. Mezőhegyes esetében az ország egyik legnagyobb birtokáról van szó, példátlan, hogy a földek átlagosan 40 aranykoronásak.

Kifejtette: az ország építéséhez, szervezéséhez fel kell kutatni az erőforrásokat, és az ország déli és keleti része, így Békés megye tartalékot jelent. A statisztikák szerint több mint 30 ezer potenciális munkavállaló van a térségben. Békés megye nem probléma, hanem lehetőség, amit fel kell tárni, akár Mezőhegyesen keresztül. Fontosnak nevezte, hogy Kecskemétet összekötik Békés megyével az M44 révén, és kiemelte, hogy Békéscsaba is szövetségesnek számít.

– Nemcsak azt kell meglátni, hogy hol, hanem azt is, hogy miben van lehetőség: ez pedig a mezőgazdaság, az élelmiszeripar. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek a mezőgazdaság korszerűsítésében élen kell járnia – zászlóshajóként –, Európa legjobb agrárvállalkozásává kell kinőnie magát – ecsetelte. Mivel – mint fogalmazott – az ember a legfontosabb, a cégnek társadalmi integrációs szerepe is van, azaz a működése hat az egész városra, kistérségre.

Lényegesnek nevezte a képzéseket, a gazdaság modernizálását, azt, hogy ne csak termesztők legyenek, hanem eljussanak a feldolgozott termékekig. Fokozni kell a hibridkukorica-termelést, csak Mezőhegyes elláthatná az ország felét vetőmaggal. Az öntözést több milliárd forintból fejlesztenék.

– Szeretném, ha Békés megye büszke lenne Mezőhegyesre – zárta Lázár János. A kormánybiztos kétharmados törvénnyel védetné le a mezőhegyesi vagyont, a vállalatot, hogy annak széthordása ne fordulhasson elő még egyszer, mint fogalmazott, ehhez keres szövetségeseket. Úgy véli, hogy Mezőhegyes jó apropó lehet Békés megyében az erők egyesítéséhez. Békés megye fejlesztését közös érdeknek mondta, felajánlotta együttműködését.

Az ülésen Pap István Tibor, a zrt. vezérigazgatója felelevenítette a múltat, beszélt a jelenről, hogy több mint 500 alkalmazottal, 10 ezer hektár földterülettel, 1100 tejelő tehénnel és 400 lóval rendelkeznek, majd szólt a jövőbeni beruházások terveiről is. Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta: a gyakorlati képzés kizárólag a vállalatnál zajlik, ösztöndíjprogramot kínálnak a tanulóknak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest