A hagyományokhoz híven idén is József Attila születésnapján, azaz a magyar költészet napján adták át az elsőkötetes szerzőknek járó díjat, amelyet idén Vajda Ádám érdemelt ki Oda című kötetével. A nagy múltú díj mellett ráadásul idén egy másik, a művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkáját elismerő díjat is átadtak.

Az előző évekhez hasonlóan idén is az előző év legjobb, legegyedibb és legérdekesebb első kötetét kereste a szakmai kuratórium, amely arra törekszik, hogy az az egy, a kiválasztott magába rejtse a folytatás lehetőségét, akik pedig eddig megkapták, azok bizonyítottak a későbbiekben, ez pedig azt mutatja, hogy jól szokott dönteni a kuratórium – árulta el portálunknak Bíró-Balogh Tamás.

– Vajna Ádám egy nagyon érdekes versnyelvet alakított ki ebben az első kötetében, és egy nagyon érett versbeszédet folytat, ráadásul olyan irodalmi hagyományhoz csatlakozik, vagy teremti újjá ezt a magyar irodalomban, az avantgárd vagy a neo-avantgárd hagyományokhoz kapcsolódást értem ezalatt, ami szokatlan. A fiatal költők általában más utakat szoktak követni, Vajna Ádám tudatosan nem csatlakozik egyik olyan bevett kortárs poétikához sem, amely divatosnak mondhatunk. Ez már jó, tehát azt mutatja, hogy nem a tömeggel kíván haladni, nem kijárt utakat akar sétálni, hanem saját maga akarja megteremteni azt a költői utat, amin végig akar menni, és hát az a féle beszéd, az a groteszk látásmód, a nagyon váratlan képtársítások, az hogy például több médiumból tud venni a verseihez alapanyagot, legyen az sajtó, vagy korábbi költészet, vagy akármilyen populáris szegmense a kultúrának, vagy akár népdalok vagy népdal utánzatok, mindez ez egy olyan nagyon kevert elegyet hoz létre, amely az ő sajátos, groteszk módjával egy teljesen egyedi költészetet eredményezett a magyar költészetben – emelte ki a kuratórium tagja, aki 2010-től Turi Tímeával és Orcsik Rolanddal alkotja a szakmai kuratóriumot, az ő munkájukat segíti a díjat adó város részéről Janáky Marianna.

Az idei díjazott Vajna Ádám – mint megtudtuk tőle – az egyetem kezdetekor merült bele jobban a versírás világába. Első verseskötetében pedig a humor is megjelenik, de sosem tét nélkül.

– Én mindig azt szoktam mondani, bár nagyon nehéz összefoglalni egy verseskötetet pár mondatban vagy szóban, de én azt próbálom mindig elérni, hogy olyan versek szülessenek, amelyben egyszerre van humor, de ez nem tét nélküli: az a célom, hogy úgy tudjanak szólni a versek, hogy egyszerre szórakoztassanak és el is gondolkoztassanak – vallja a Medáliák-díjas költő, aki az elismerésről egy norvég könyvtárban értesült – éppen egy ösztöndíjjal volt kint Norvégiában. Mint elmondta, a díj lendületet ad számára, továbbá ez egy visszaigazolás is. A jövőbeli célokról úgy fogalmazott: jelenleg irodalmi szakon tanul, a doktorira készül, de emellett mindenféle kísérletezés is érdekli az írás kapcsán.

Az idei évben ráadásul egy másik, Magyarországon egyedülálló díj is átadásra került: az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson elsőként e díj formájában. A díj alapítója portálunknak elmondta: ő maga 53 évesen kezdett el írni, és a szerkesztőknek köszönheti, hogy a neve valamilyen szinten országosan ismertté vált. Ennek kapcsán nézett utána, és tapasztalta meglepődve, hogy bár rengeteg irodalmi díj van hazánkban, de a folyóirat-szerkesztőket nem ismerik el ilyen módon. Ennek okán alapította meg az Osvát-Ernő díjat, a kezdeményezést pedig Farkas Éva Erzsébet is támogatta. A díjat (és a vele járó százezer forintot) Jenei László vehetett át ma délelőtt a Hagymaházban először, a díjazottat előző évi munkája alapján a háromtagú kuratórium választotta, tagjai: Gaborják Ádám, Radics Viktória, Zelei Dávid.

Az idei díjazott a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat kritika- és esszérovatának szerkesztője, Jenei László, aki a díj kapcsán örömét fejezte ki, hiszen ezzel a folyóirat-központú magyar irodalom történelmi hagyományát és folytatását ismerik el. Mint elmondta, ez a munka, amelyet ő már harminc éve, 1989 óta végez, egy életforma, amely sok áldozatot kíván, és ezért is esik jól neki, ha az ember kiválasztott életformáját ilyen nívós és komoly díjjal, kitüntetéssel ismerik el.

A díjátadón Farkas Éva Erzsébet polgármester zenés előadással köszöntötte a résztvevőket, majd József Attila életéről, alkotásairól, annak fontosságáról és a költőóriás emlékéről szólt. Ezt követően átadásra került a Makói Medáliák-díj, illetve az Osvát Ernő-díj, majd a Forgatós Táncegyüttes állt színpadra, hogy bemutassa nagyszabású, „Tiszta Szívvel”  címet viselő előadását, amely József Attila életét mutatja be és járja végig életének legfontosabb állomásait.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest