Belföld Hírek

Gyurcsányné az LMP-re és a Momentumra fogta a közös lista kudarcát

Egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott felvétel nyilvánosságra kerülése óta egymásra mutogatnak a balliberális pártok. Gyurcsányné, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listavezetője visszatámadt: szerinte nem férje miatt, hanem az LMP-n és a Momentumon múlott, hogy nem közös listával vágnak neki a májusi EP-választásnak – közölte az Origo. 

Nagy port kavart a Magyar Nemzet által közölt hangfelvételrészlet, amelyen a szocialista párt vezető elnöke, Tóth Bertalan azzal vádolta meg a Demokratikus Koalíciót, és így Gyurcsány Ferencet, hogy miattuk nem valósult meg a „progresszív baloldal” közös EP-listája. A felvétel nyilvánosságra kerülése óta

egymást szidják a felek, ami azt bizonyítja, hogy közel sem olyan nagy az egység közöttük, mint ahogy azt kifelé mutatják.

Nem miattunk hiúsult meg az összefogás, az LMP és a Momentum már decemberben jelezte, hogy nem akar közös listán indulni” – hárított a férje által a DK európai parlamenti listájának élére repített Gyurcsányné. Nyilatkozata azért is érdekes, mert Gréczy Zsolt, pártjának szóvivője – az LMP és a Momentum bejelentését megelőzően – már tavaly augusztusban azt közölte a Magyar Időkkel, hogy a DK önállóan indul a megméretésen. A párt országgyűlési képviselője döntésüket azzal magyarázta, hogy az áprilisi voksolással szemben az EP-választáson egyéni jelöltekre nem, csupán pártlistákra lehet szavazni, és így egyértelmű képet ad majd arról, hogy melyik pártnak milyen a támogatottsága.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, parlamenti képviselője az ügy kapcsán azt mondta, hogy az MSZP–Párbeszéd egy összellenzéki listát szeretett volna, és pártszövetségük az egyetlen, amelyik meghallotta a választók akaratát, ezért indultak közösen. Szövetségük vezetőjével, Tóth Bertalannal ellentétben nem mondta ki, hogy Gyurcsányék miatt nem jött létre a közös ellenzéki lista.

Tóth Bertalan pedig elintézte annyival a történteket, hogy nem foglalkozik vele, mert a felvétel egy kampányfelkészítőn készült, most pedig már kampány van.

Borítókép: MTI Fotó/Ujvári Sándor.