Makó Színes

Csatárláncban költöztek a könyvtár kötetei a magyar költészet napján

Csatárláncban állva juttatták el a résztvevők a Korona épületéből a hamarosan nyíló könyvtárba a versesköteteket ma délelőtt: a magyar költészet napi programhoz nagyon sokan csatlakoztak, több iskola és civil klub is részt vett.

Ötvenöt éve ünnepeljük a magyar költészet napját József Attila születésnapján, ennek alkalmából pedig idén rendhagyó programmal készült a költözés alatt álló könyvtár. Mint Szikszai Zsuzsanna portálunknak elmondta: nagyon fontos számukra József Attila, a gyűjteményben is szerepel, illetve az Espersit-házban is megismerhetik a látogatók a makói kötődésű költőóriás diákkori éveit. Az ötlet épp a költözés kapcsán jött, hiszen szerettek volna programmal készülni, de úgy, hogy azzal a költözés se akadjon meg, így felhívást tettek közzé, amelyhez nagyon sokan csatlakoztak, a könyvtár mintegy ötezer kötettel készült a jeles napra.

navigate_before
navigate_next

– Igazából nem is a darabszám a lényeg, hanem hogy együtt vagyunk, a költészet napjára emlékezünk, azt gondolom, hogy ez egy meghatározó élménye lehet minden résztvevőnek, diáknak és felnőttnek is; József Attilára így emlékezünk, nem feltétlen kiállítással vagy könyvbemutatóval, koszorúzással, hanem ilyen rendhagyó módon – hangsúlyozta az igazgató. Ráadásul mint megtudtuk, ajándékkal is készültek a résztvevőknek: egy múzeumi kiadványt kaptak a segítők, amely rengeteg érdekességet rejt.

A délelőtti költözésben pedig nemcsak az önkéntesek, hanem civil klubok, illetve a Pápay, a Bartók és a JAG diákjai is részt vettek. Utóbbi tanulója Horváth Sára, aki idén végzi majd a nyolcadik osztályt. Mint elmondta, izgalmas és vicces volt részt venni benne, hiszen régi, bársonyborításos kötetek is megfordultak a kezei között.

– Már nagyon vártuk, hogy felépüljön a könyvtár, hiszen megbeszéltük a barátainkkal, hogy oda fogunk járni tanulni – árulta el Sára.

A csatárláncba beállt Farkas Éva Erzsébet is, aki közösségi oldalán is beszámolt a különleges programról. A polgármester a bejegyzésben azt is elárulja, hogy általában azok a kedvenc írói és költői, akik a változás korának kiemelkedő alakjai, így elsősorban a Nyugat első nemzetéke.

Flashmobbal indítottuk városunkban a Költészet Napját. Kézről kézre költöztettük a régi, ideiglenes helyen elhelyezett…

Közzétette: Farkas Éva Erzsébet – 2019. április 11., csütörtök