Hírek Külföld

Brüsszel a bevándorlás megállítása helyett a migránsok integrációját támogatja

A következő évtizedekben Európa prioritása az itt lévő bevándorlók integrációja lesz, amely az Európai Unió és gazdaságának jövőjét, a befogadó társadalmak építésének sikerét jelenti majd – jelentette ki az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben szerdán – írja a 888.hu.

Dimitrisz Avramopulosz a Régiók Bizottságának az Európai Parlamentben tartott ülésén kijelentette, az integráció az európai társadalmak és a gazdaság alapját képezi. Elmaradása azt jelentené, hogy a lakosság egy része nem venné ki részét a társadalomból, nem használhatná saját nyelvét, elidegenítve, kiutasítva érezné magát. Véleménye szerint mindez kockázatot hordoz magában, ugyanis ezek az emberek a társadalom ellen fordulhatnak.

“Aki elkötelezett Európa jövője iránt, nemet mond ezekre” – húzta alá.

Kiemelte, már több helyi közösség bizonyítja, hogy az integráció működik, az sokszínűséget és gazdagságot jelent, és nem ad okot aggodalomra.

“Most, hogy a migrációs válság alábbhagyott, azok megsegítésére kell összpontosítani, akik már itt vannak. Ha segíteni akarjuk Európa társadalmait és gazdaságát, mindenkit, a társadalom minden tagját támogatni kell” – fogalmazott.

Az uniós biztos elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság támogatja a helyi közösségeket migrációval kapcsolatos integrációs törekvéseik sikere érdekében. Tájékoztatása szerint az uniós finanszírozás olyan bevándorlókat céloz, akik már jogszerűen tartózkodnak az Európai Unióban. A finanszírozási forrás tehát nem von el költséget az uniós polgároktól – közölte.

Avramopulosz végezetül kijelentette, a migráció megmutatta, hogy a demokrácia alapját jelentő elvek és értékek az utóbbi időben válságba kerültek. Európát a populizmus és a nacionalizmus terjedése fenyegeti, amely széttagoltságot okoz és aláássa az európai építkezést – fűzte hozzá.