Kiemelt hírek Térség

A beruházás, ami majdnem csődbe vitt 17 települést

1,5 milliárd forintos többletforrásra van szükség a Makó és térsége ivóvízminőség-javító programban, hogy az Európai Uniós szabványoknak megfelelő vizet kaphasson a térség lakossága. Farkas Éva Erzsébet a kivitelezővel és az üzemeltetővel számolt be a projekt 2. és 3. szakaszáról.

2009-ben alakult meg az a társulás 17 település részvételével, amelynek keretein belül elindult a Makó és térsége ivóvízminőség javító program, ennek kivitelezési szerződését 2012-ben írták alá. 2015 decemberére azonban kiderült, hogy az új makói városvezetés egy megoldatlan, hibáktól hemzsegő beruházást örökölt. Az 1. szakasz végére már látszott, hogy nem fog rendelkezésre állni az Európai Uniós szabványoknak megfelelő ivóvíz, az egész projekt zátonyra futott.

– A 3,8 milliárd forintos első szakaszra vonatkozó teljes összeget vissza kellett volna fizetnie a társulásnak. Ha ez bekövetkezett volna, az gyakorlatilag az összes települést, Makót is beleértve csődbe vitte volna. Nagyon súlyos örökséget kaptunk, amelyet a magyar kormánynak, a szakágazati minisztériumoknak, Lázár János országgyűlési képviselőnek, és a 17 település polgármesterének köszönhetően sikerül megmenteni. – számolt be az előzményekről Farkas Éva Erzsébet.

A Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke hozzátette: ezért 2016-ban a beruházás szakaszolását kérelmezték, és kormányhoz fordultak, amely két részletben 559 millió és 950 millió többletforrást biztosított a csődbe jutott beruházás hibáinak kijavítására. A kormány emellett még a társulás 80 millió forintos önerejét is kifizette, mert arra sem volt forrás.

A 2. és 3. szakasszal kapcsolatosan most heti szinten vannak egyeztetések érintett felek részvételével, a kivitelezési szerződést februárban írták alá, a befejezésre 18 hónap áll rendelkezésre, 3 hónap próbaüzemeltetéssel. A vízminta elemzések, az elkészült művek újraindítása, a tesztelés jelenleg is folyik, a nyáron többek között Maroslelén, Makón és Kiszomboron is megkezdődnek a kivitelezési munkálatok. Farkas Éva Erzsébet egyúttal köszönetet mondott a térség lakosainak is türelmükért.

 

 

Miklóssy Ferenc, a kivitelező KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője kiemelte, Dél-Alföld rétegvize talán a legnagyobb kihívás Magyarországon, mert itt nagyon sok nyomelemmel, szerves anyaggal terhelt, és mintegy 12 fokkal melegebb – emiatt a baktériumoknak is sokkal jobb életteret ad-, mint például Észak-Magyarországon, ahol minimális fertőtlenítés után lehet a hálózatra bocsátani.

– Az első ütem műszaki követelményei nem fedték le azt a teljes műszaki feladatot, amivel ebből a vízminőségből tartósan lehet mind bakteriális, mind kémiai szempontból jó minőségű vizet csinálni, és az íz hatás is megfelelő legyen. A technológia így a kémiai paramétereket tartósan tudta biztosítani, a bakteriális szempontokat – amiket korábban nem vettek figyelembe -, viszont nem. – hangsúlyozta az ügyvezető.

A kiegészítő beruházásokra többek között ezért van szükség, a források megszerzésének érdekében a térség országgyűlési képviselője nagyon sokat tett, a szakértői indoklásokat részletesen megismerve járta ki, hogy a beruházás kijavítható legyen, mondta el Miklóssy Ferenc.

Az ügyvezető azt is elárulta, hogy a 2. és 3. szakaszban új kutak fúrására is sor kerül, mert vannak olyanok, amelyikben akkora a szerves anyag tartalom, amivel nem lehet mit kezdeni. Új terület is el lesz látva jó minőségű ivóvízzel, és jelentős rekonstrukcióra is sor kerül, mert mert 50-60 éve beépített hálózatok vannak, ami mindig jelentős fertőzésveszély. A beruházásba szakértőket is bevontak többek között Eötvös Lóránd Tudományegyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről is.

 

 

Nagy László, az üzemeltető Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója, elmondta, 2014-ben kapcsolódtak be, és a cégnek nagy szerepe volt abban, hogy nem engedték a hálózatra kötni a nem megfelelő minőségű vizet.

A 2. és 3. szakasz kiegészítő beruházásait látva pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy igazuk volt. A vezérigazgató azt ígérte, a mostani szakaszokban is kiemelten figyelnek majd a projektre, hogy 2020 őszére végre a lakosság által elvárt, és a szabványoknak is megfelelő eredménnyel záruljon a beruházás.