Kiemelt hírek Makó

Öt kiadó üzlethelyiségre lehet pályázni a megújult Csipkesoron

Hamarosan befejeződik a Csipkesor fejlesztése, jelenleg a zöld felületek kezelése, a táj- és kertépítészeti munkálatok zajlanak, illetve hamarosan az oszlopok díszburkolata is felkerül, továbbá az üres üzlethelyiségek utolsó munkálatai is befejeződnek. A 12 üzletből öt bérlésére ír ki pályázatot az önkormányzat.

Mint Farkas Éva Erzsébet tájékoztatott: a kivitelezés befejezési szakaszába érkezett a megújuló Csipkesor. A fejlesztésre 2018-ban nyert Makó Város Önkormányzata uniós forrást, mintegy nettó 280 millió forintot, amelyből nemcsak az üzlethelyiségek újulhatnak meg, hanem azoknak környezete is.

A polgármester kiemelte: a beruházáshoz Makó Város Önkormányzata 2018-ban jelentős önerő-forrást is biztosított, illetve 2019-ben a csipkesori üzlethelyiségek teljes körű megújítása érdekében még további forrást különített el. Ennek köszönhetően április végére, május elejére várhatóan az üzletsori helyiségek felújítása is befejeződik.

– Látványos, hiszen a belvárosnak egy impozáns területén helyezkedik el a Csipkesor, a három méter széles sétálóutca, illetve a mellette lévő két méter széles kerékpárút már gyakorlatilag használható, a szoborpark is megújításra került – tette hozzá.

Mint Farkas Éva Erzsébet közölte: jelenleg a zöld felületek kezelése, a táj- és kertépítészeti munkálatok vannak folyamatban, illetve az üres üzlethelyiségeknek a belső felújítása van most az utolsó fázisban, de kerékpártárolók is kihelyezésre kerülnek, négy helyen pedig az ajtók cseréjére is sor kerül – ennek kapcsán a társasház tulajdonosaival és a közös képviselőkkel is egyeztettek.

– Makó Város Önkormányzata úgy döntött, hogy a 12 üzlethelyiségből öt üres üzlethelyiségét bérletre bocsájtja, elsősorban makói, fiatal vállalkozók  részére. A mai napon szeretnénk a megújult Csipkesor keretében ezeket az üzlethelyiségeket pályázati szinten kiírni, a beadás határideje április 26-a, ha hiánypótlásokra nem kerül sor, akkor május hatodikán már szerződést tudunk kötni az új vállalkozókkal – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta: ennek tekintetében Makó Város Önkormányzata és az Innovációs és Városfejlesztési Iroda a vagyoncsoporttal egyeztetve értékbecsléseket kért az üzlethelyiségekre, és ennek fényében állapították meg a négyzetméterre vonatkozó bérleti díjakat, amely 2000 forint négyzetméterenként.

– Nyilván abban az esetben, hogyha egy üzlethelyiségre több vállalkozó jelentkezik, akkor abban az esetben, aki a magasabb árat fizeti négyzetméterre vonatkozóan, az lesz a nyertes – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet, aki továbbá szólt arról is, hogyha több ilyen pályázó is van egy üzlethelyiségre, akkor elkezdik mérlegelni, hogy makói székhelyű legyen, illetve 40 év alatti, fiatal vállalkozó, továbbá figyelembe veszik, hogy milyen szolgáltatást nyújtana az adott vállalkozó, illetve a turizmushoz köthető értékesítést fogják elsősorban előtérbe helyezni. Az üzlethelyiségek 66 és 108 négyzetméter közöttiek, és teljes körű felújítást kaptak.

– Bízunk benne, hogy ezzel is a makói vállalkozókat segítjük és támogatjuk, és ezáltal is a turizmusnak a fejlesztését segíti Makó Város Önkormányzata – emelte ki a polgármester.

Dr. Szilágyi Tímea, közölte: a pályázati anyaghoz több mellékletet kell csatolni, ezek a többlettartalmak pont amiatt vannak, hogy megtudják, milyen tevékenységet végeznek; rövid, részletes leírással, esetlegesen referenciával.

– Ezeknek a dokumentumoknak az átnézésével azt gondolom, hogy körültekintő döntést lehet hozni az elbírálás során – mondta el a Makói Polgármesteri Hivatal Innovációs és Városfejlesztési Iroda Vagyoncsoportjának vezetője.

Dr. Bakos Tamás, a Makói Polgármesteri Hivatal Innovációs és Városfejlesztési Iroda irodavezető-helyettese továbbá szólt arról is, hogy az üzletek felújítása során esztétikai és energetikai felújítás is történt, amely az értékét növeli, de többek között az utcafront felől a nyílászárók és a homlokzat is megújult. A padlózat is új burkolatot kapott, az elektromos hálózat is megújult, akárcsak valamennyi szociális blokk és raktári rész, így sokkal magasabb színvonalon végezhetik tevékenységüket a vállalkozók.

Farkas Éva Erzsébet polgármester végül arról szólt, hogy a régi bérlők visszaköltöztek és teljes megelégedéssel és nagy örömmel fogadták a felújításokat.

A kiírt pályázatok Makó városának weboldalán érhetőek el.