Színes Térség Top

Gyerekek és idősek is díszítették a kiszombori tojásbokrot

A templom előtti egyik bokrot díszítették fel ma délelőtt rajzolt és írókázott húsvéti tojásokkal a helyi óvodások, iskolások és néhány idősebb helybéli. Varga Attila atya pedig a templomban beszélt a húsvéti ünnepkör vallási és népi hagyományokban megőrzött tartalmáról.

Nagy izgalommal készültek a gyerekek a helyi húsvéti készülődés immár hagyományos rendezvényére, a tojásbokor díszítésre. Ráadásul ma délelőtt remek is volt az idő, ellentétben a tavalyi rendezvénnyel, amikor hónyulat is gyúrtak a játékos kedvű szervezők a tojásokkal feldíszített bokor közelében. Igaz tavaly a húsvét korábban volt, mint az idén.

A gyerekek nagy buzgalommal igyekeztek saját húsvéti tojásukat a bokor ágára függeszteni, ami annyira azért nem ment könnyen. Igaz a pedagógusok javasolták, hogy a hosszabb karú, azaz nagyobb gyerekek a bokor közepe felé lévő ágaira akasszák fel a tojásaikat, ám ezt nem mindenki tudta a megfelelő módon megtenni. Vagy nem bizonyult elég hosszúnak a keze, vagy ameddig elért, addig más is, és már megelőzte, de akadt olyan is, aki egyszerűen nem talált megfelelő ágat.

navigate_before
navigate_next

Végül azonban minden tojás a helyére került, nem csak a negyedikes diákoké, de még az óvodásoké is. És persze a tojásbokor díszítésen megjelent időseké is. Akadt közülük, aki egy egész nyuszifészket hozott, nyúllal és tojásokkal

A helyi honismereti kör szervezte húsvéti programot követően a templomban helyet foglaló gyerekeknek Varga Attila plébános beszélt a húsvéti ünnepkörről, annak vallási hátteréről és a nép hagyományokban megőrzött tartalmáról.

A tojásbokor díszítés egyébként nem régi hagyomány Kiszomboron, hiszen a szervezők szerint a mai csupán a harmadik alkalom volt. Az ötletgazdája is helybéli.

– Az interneten láttam, egy posztot, miszerint van egy falu Magyarországon, ahol tojásfát és sok bokrot is feldíszítenek, s úgy gondoltam, ilyet lehetne Kiszomboron is csinálni. Felvettem a kapcsolatot Endresz Erzsébettel, a helyi honismereti kör vezetőjével, aki számos programot szervez a faluban. Ő állt az ötlet mellé – mondta Naszradi-Balogh Edina, a kiszombori tojásbokor díszítés kezdeményezője.