Hírek Makó

Augusztus végére készülhet el a Fűrész utcai kutyafuttató

Makó Város Önkormányzatának felelős ebtartásra ösztönző koncepciójának részeként a Fűrész utcai kutyafuttató megépítése mellett 123 eb ingyenes ivartalanítása is megtörténik, illetve az ebrendészeti telep is bővítésre kerül 6 kennellel. A lakók véleményét figyelembe véve az önkormányzat úgy döntött, a Csipkesor mögött tervezett kutyafuttató viszont nem kerül kialakításra.

Weszelyné Véghseő Henriett Mária véleménye szerint a makói emberek nagyon szeretik az állatokat, köztük a kutyákat is, de nagyon fontos kihangsúlyozni a felelős kutyatartás fontosságát, ráadásul a jogszabályok értelmében akár két év börtönbüntetést is kaphat valaki, aki a kutyáját elengedi vagy kirakja, ezzel veszélyeztetve másokat.

Az önkormányzati képviselő továbbá közölte: a lakótelep környékén fontosnak tartják a kutyafuttató kialakítását, amellyel az érintett terület is csak szebb lehet. A 20×40 méteres kutyafuttató körbezárt lesz, a területen pedig szemetes, játszórész és pad is lesz – a kutyafuttató mintegy másfél millió forintba fog kerülni, munkálatai pedig hamarosan megkezdődhetnek.

– Sajnos a Csipkesor mögötti terület, ahol annak idején a sajtótájékoztatót tartottam, ott nem valósul meg, mert a lakók aláírásokat gyűjtöttek annak érdekében, hogy nem szeretnék, hogy a kutyafuttató kialakítása megtörténjen. Természetesen az önkormányzat és én is, mint képviselő, úgy gondoltuk, hogy az ott lakóknak fontos a véleménye, ezért itt nem lesz kialakítva. Természetesen a továbbiakban is várjuk az ötleteket, hogyha máshol szeretnék, hogy kialakításra kerüljön kutyafuttató, természetesen nyitottak vagyunk ennek érdekében – hangsúlyozta a képviselő.

– Azt gondolom, hogy talán elindul egy olyan folyamat Makó városában, hogy vissza tudjuk szorítani a kóbor kutyák problémáját, illetve méltó körülményeket tudunk biztosítani – fogalmazott Weszelyné Véghseő Henriett Mária, aki továbbá kiemelte: a legfontosabb, hogy az embereknek a saját fejükbe kell rendet tenni, és otthon felelősségteljesen kell állatokat tartani, nemcsak kutyákat, hanem természetesen minden állatot.

– A kutyafuttató és az ebrendészeti telep bővítésének kivitelezési szerződése a héten kerül aláírásra, mindkettő egységet a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. fogja kivitelezni, a kivitelezés várható befejezése 2019. augusztus vége – adta tájékoztatásul dr. Ákosi Ádám. A Makói Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda Hatósági Csoportjának vezetője továbbá közölte: az ivartalanítási programra a jelentkezés március 31-én lezárult, 126 darab jelentkezés érkezett be, amelyek közül 123 volt érvényes. Volt, aki nem makóiként jelentkezett, és mint megtudtuk, ezeket sajnos nem tudták végrehajtani. A jelentkezők névsorát átküldték az állatorvosnak, aki majd beosztja a műtétek időpontját, illetve felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel.