Kiemelt hírek Makó

Aláírásgyűjtés – itt tartanak a pártok Makón

Vasárnap megkezdték a pártok az Európai Parlamenti választásokhoz kötődő aláírások gyűjtését. Több párt is leadta már az induláshoz minimálisan szükséges mennyiséget, megkérdeztük ki hogyan áll Makón.

A Fidesz-KDNP vasárnap reggel a piacon kezdett standolással, itt Czirbus Gábor bejelentette a választókerületben mintegy 500, Makón pedig körülbelül 100 aktivista fog segítséget nyújtani a párt aláírásgyűjtésében.

A makói szervezet elnökétől megtudtuk, jelenleg mintegy 700-nál tartanak, ennek túlnyomó része a kitelepült standokon jött össze, ezen kívül azonban a napokban személyesen is megkeresik a lakosokat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP programját, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontban számolt be korábban.

A Jobbik választókerületi elnökének is feltettük kérdéseinket, egyelőre annyit tudunk, hogy a makói alapszervezet a Facebook-oldalán arról számolt be, az egyébként mintegy 80 ezres Csongrád 4-es számú választókerület „több száz aláírással” járult hozzá a gyűjtéshez. A nagy mellényhez azonban érdemes hozzátenni az alábbi képet, ami szintén ezen az oldalon található.

 

Múlt hét csütörtök délután óta nulla, azaz 0, zéró ember lájkolta be a posztot a mintegy 2500 fős csoportban, amihez csak gratulálni tudunk. Ez nyilván nem bizonyító erejű, de minimum megmosolyogtató. Mondjuk a szimpatizánsok az oldal alapján hiába is keresnék őket személyesen, mert ott még mindig a Széchenyi téri iroda van megadva címként, amiről meg már egy ideje tudjuk, hogy bezárt.

Frissítés: Zeitler Ádám jelezte számunkra, hogy az aláírásgyűjtésekkel kapcsolatosan csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót, amelynek alkalmával válaszol majd a kérdésekre.

 

 

A Demokratikus Koalíció választókerületi influencere is hozzálátott az aláírások gyűjtéséhez már vasárnap, délutáni Facebook posztjából kiderül, ők ekkor a házról házra járást választották, de egyébként standolnak is. Ma például a SPAR előtt voltak, ennek csak a végére értünk oda, ám egy aktivistát még éppen elcsíptünk, akitől megtudtuk, holnap a piacon folytatják, és ma reggel mintegy 60 darab aláírás jött össze itt.

Frissítés: Mucsi Tamás is válaszolt a kérdéseinkre, e szerint a Makón tervezett mintegy 600 aláírást összegyűjtötték, de a gyűjtést továbbra is folytatják. A Demokratikus Koalíció állítása szerint nem akart beszállni a “ki gyűjti össze hamarabb a szükséges aláírást” versenybe, a párt az összegyűlt mennyiséget a vasárnapi kongresszuson fogja bejelenteni. Makón mintegy 40, a többi településen pedig 18-20 aktivista segít nekik.

A makói MSZP közösségi oldaláról annyit lehet megtudni, hogy a párt április 9. és 18. között 12 helyszínen gyűjti az aláírásokat.

A pontosabb adatok érdekében megkérdeztük e-mailben a pártok képviselőit is, amennyiben beérkeznek a válaszok, frissítjük a cikket. Mindenki ugyanazt a kérdést kapta, mikor és milyen formában kezdték meg az aláírások gyűjtését, hány aktivista vesz részt benne, és jelenleg hol tartanak.