Hírek Külföld

Németországról álmodik a szerveződő migránskaraván

A görög kormány közben azt üzente: nem nyitják meg a határokat, nem érdemes tovább próbálkozni a Szaloniki migránstábornál sátorozó illegális bevándorlóknak – írja Hirado.hu. Az elmúlt napokban többször is összecsaptak a rendőrökkel, amikor csoportosan próbáltak megindulni Európa belseje felé. Szombaton este csitultak a kedélyek, egy kisebb csoport viszont ott maradt, azt mondják, kitartanak – hangzott el az M1 Híradójában.

Volt, aki az arcát mosta, más a cipőjét kötötte, többen pedig még aludtak vasárnap reggel a görögországi Szaloniki mellett lévő illegális migránstáborban. A sátrak is jócskán megfogyatkoztak, legfeljebb 100-an maradtak a mezőn. Ők viszont azt mondták: kitartanak, és nem hagyják el a területet.

„Itt maradunk és nem mozdulunk el innen. Mi csak kempingezünk itt a zöld mezőn. Békések vagyunk, és nem ártunk senkinek” – mondta egy iraki férfi. Egy afgán fiatalember pedig arról beszélt: mindenképpen tovább akarnak menni Németországba.

Több mint ezer ember támadt a rendőrökre

Szombat délután még több mint ezren voltak a Szaloniki befogadótábor melletti mezőn. A bevándorlók megindultak a rohamrendőrök felé, és kövekkel, botokkal ütötték őket, akik a pajzsaikkal próbálták megvédeni magukat.

A rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, hogy a migránsok ne tudjanak kitörni, és elindulni a határ felé. Az M1 tudósítója élőben közvetítette az eseményeket. Néhány perccel később a rohamrendőrök elindultak a migránsok felé, és elkezdték visszaszorítani őket a mező melletti befogadóközpont irányába. Közben folyamatosan lőtték a könnygázgránátokat, a hangadókat pedig kiemelték a tömegből.

A cél: Németország

A bevándorlók egy csoportja ezután letérdelt a rendőrök elé, és Németország nevét skandálta. Közben folyamatosan azt kiabálták, hogy nyissák meg a határokat. Volt, aki szinte élő pajzsként tartott maga elé egy gyereket. Több helyen pedig ismét felgyújtották a mezőn az aljnövényzetet, hogy a tűz és füst megnehezítse a hatóság fellépését.

 

 

Amíg az összecsapás zajlott, a befogadóközpontban lévő migránsok kidöntötték az épület kerítésének egy részét, és megpróbáltak csatlakozni a mezőn lévő társaikhoz. A rendőrök könnygázzal állították meg őket, a kerítés helyén felsorakozva pedig élő pajzzsal védték a tábort. Szombaton este végül a migránsok nem próbálkoztak tovább. Egy részük visszament a mezőről a befogadóközpontba, a többiek pedig buszokra szállva elhagyták a helyszínt. Vasárnap délután a görög migrációs minisztérium koordinátora kereste fel a még ott maradt maroknyi csoportot, és meggyőzte őket, hogy semmi értelme tovább várniuk a mezőn.

„Körülbelül 870 főt szállítottunk vissza az éjszaka 4 befogadóállomásra. A maradék 60 embernek pedig, akik még itt vannak elmagyaráztam, hogy ez az akció itt most véget ért, a határokat nem fogjuk megnyitni” – mondta Nikos Ragos.

Borítóképünk illusztráció.