Hírek Makó

Makó is pályázott a bölcsődei férőhelyek bővítésére

A makói önkormányzat még decemberben pályázta meg a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény által fenntartott Kálvin téri Bölcsőde férőhely bővítését. Sikeres tender esetén nemcsak a férőhelyek száma nő, hanem a munkahelyeké is.

A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény fenntartása alá tartozik a Kálvin téri Bölcsőde és a Búza utcai Bölcsőde. Előbbi 48, az utóbbi 54 férőhelyes, így naponta 102 kisgyermekről gondoskodnak az intézményekben. Annak érdekébe, hogy a létszámot növelni tudják, 2018 decemberében az önkormányzat pályázatot adott be: ha pozitívan bírálják el, akkor a Kálvin téri Bölcsődében 10 férőhellyel tudnák bővíteni férőhelyeket. Továbbá a munkahelyek száma is nő, ugyanis két kisgyermeknevelőt és egy dajkát tudnának foglalkoztatni.

Tóthné Balázs Andrea, a Makói ENI intézményvezetője elmondta, 39 millió 950 ezer forintot pályáztak, amelyhez az önkormányzat 7 millió forint önerőt biztosított. Várhatóan, június első hetében kapják meg az értesítést az eredményről.

– Akik beiratkoznak, azoknak folyamatosan tudunk helyet biztosítani. Rajtunk kívül még a Szivárvány Bölcsőde működik 24 fővel. Azt tudom mondani, hogy ellátatlanul nem hagyunk kisgyereket, megoldunk mindent – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: egy évben két alkalommal kérnek munkáltatói igazolást a szülőtől, így nem áll fent az, hogy a gyermek bölcsődébe jár, amíg az egyik szülő munkanélküli.  – Ezzel a bővítéssel ki tudjuk húzni a probléma méregfogát, amennyiben ez megvalósul.

Májusban nyílt napokkal várják a bölcsődés korú gyerekeket: május 7-én a Kálvin téri tagintézmény, május 8-án pedig a Búza utcai tagintézményben tartanak betekintő délutánt, valamint május 9-én ételbemutatóra kerül sor.

Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjében mutatta be az új, hétpontos családvédelmi akciótervét, amelyben nagy szerepet kap a bölcsődei férőhelyek bővítése is. Makó városa is számít a fiatalokra: Farkas Éva Erzsébet polgármester ezen a héten a Rádió7 vendége volt, ahol kiemelte, arra szeretnék ösztönözni az ifjúságot, hogy Makón maradjanak.

Farkas Éva Erzsébet: arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy Makón maradjanak – Makó Híradó

A Rádió7 vendége volt Makó polgármestere, aki a műsorban hosszasan sorolta azokat az önkormányzati intézkedéseket, amelyeket azért hozott a városvezetés, hogy a családokat támogassa. Farkas Éva Erzsébet kiemelte, 2014 óta ez a segítségnyújtás elsődleges szerepet játszik az önkormányzat terveiben.