Makó Ország-világ Sport

Helyesen esni nemcsak a judoban és az aikidoban fontos

Több mint hétszáz makói és járási fiatal állhatott tatamira az Erdei János Városi Sportcsarnokban, ahol eséstechnikai oktatáson vehettek részt. A megszerzett tudást ráadásul nemcsak a küzdősportokban, hanem más sportágakban, illetve a mindennapi életben is hasznosíthatják a résztvevők.

Az Erdei János Városi Sportcsarnokban Makó Város Önkormányzatának támogatásával a Honvédelmi Sportszövetség és két tagszervezete, a Magyar Judo Szövetség, valamint a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország edzői, mesterei, tanárai rendhagyó testnevelés órák keretében eséstechnikai gyakorlatot tanítottak az óvodásoknak, általános iskolásoknak és a középiskolás korosztálynak is.

Márton Imre, a sportcsarnok igazgatója és a Nemzeti Aikido Szövetség vezető instruktora portálunknak elmondta: a tegnapi napon megrendezésre került Belügyminisztérium országos judobajnoksága, péntek estétől pedig megkezdődik az Európai Aikido Szövetség évi közgyűlése és a 4. Nemzeti Aikido Konferencia, innen jött a mai nap gondolata.

– Mi lehet az, ami az aikidoban és a judoban közös? Nem más, mint az eséstechnika, hiszen esni fontos a dobásokból, de én azt gondolom, hogyha úgy közelítjük meg, hogy az esések nemcsak a küzdősportokban vannak, hanem a sportokban is, akkor az már egy szélesebb kör, és ha azt nézzük, hogy a hétköznapokban hogy lehet ezt használni, akkor egy még szélesebb kört fed le – emelte ki.

– Úgy gondolom, hogy a gyerekek nagyon fontosak nekünk, ezért is jöttünk el erre a rendezvényre, mert nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a mai világban, ahol elég sok veszély leselkedik a gyerekekre, megtanítsuk őket arra, hogy végső esetben hogyan védjék meg saját magukat, ugyanakkor természetesen az Európai Aikido Szövetségnek nagyon fontos az, hogy szerte a világban megismertessük magunkat és a sportágat népszerűsítsük, és ezért rendezzük a közgyűléseinket évről-évre, mindig máshol Európában – fogalmazott az Európai Aikido Szövetség elnöke. Az oktatásra ellátogató Luis Vasconcelos Salgado hangsúlyozta: kisebb városok felé is nyitnak, hogy még szélesebb körben mutathassák be a sportágat. Luis Vasconcelos Salgado elárulta továbbá, hogy bár Magyarországon többször járt már, Makón most először, de nagyon tetszik neki a város, nagyon jók az első benyomásai róla.

navigate_before
navigate_next

Czirbus Gábor alpolgármester is megtekintette a sportcsarnokban zajló oktatást, ahol elmondta: véleménye szerint nem biztos, hogy találkozhatnak a mindennapos oktatás terén a gyerekek ilyennel,  most mindenki kipróbálhatja magát és elsajátíthatja az alaptechnikákat.

– Egy mini sportágválasztónak is hívhatnám a mai napot, hiszen van itt aikido oktató és judo oktató is, két sportágat is ki lehet próbálni a mai nap folyamán. Bízom benne, hogy lesznek olyan gyerekek, akik kedvet kapnak ehhez a sporthoz hosszútávon, és egy kicsit a harcművészetek irányába el tudnak indulni – emelte ki az alpolgármester – Én abban hiszek és abban bízok, hogy mindenkinek megvan a saját maga sportága, amelyet akár életén át tud űzni. Ha most néhány gyerek talán ezt a sportágat választja magának, akkor már nem volt hiába ez a mai nap.

Az oktatáson Nadobán Vivien és Farkas Nelli is részt vett, ők a Szikszaiból érkeztek a sportcsarnokba. Mint elmondták, nagyon jól érezték magukat, Vivien ráadásul futni és grundbirkózni is szokott, akárcsak Nelli, aki a grundbirkózás mellett a görkorcsolyázást választotta.