Hírek Külföld

Ülve pisilő férfiakkal viccel, és konzervatív irányba tart a CDU?

Decemberben vette át Angela Merkel székét a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) élén Annegret Kramp-Karrenbauer, akit egy farsangi hülyéskedés óta egyre inkább azzal támadnak ellenfelei, hogy konzervatív irányba fordítja a pártot – írja az Index. Ez a változás a párt belső erőviszonyait nézve érthető, más kérdés, hogy visszanyerhetők-e így a CDU-tól elpártolt szavazók. Az új CDU-elnök nem lelkesedik a melegházasságért, a Fidesz Európai Néppártból való kirúgása helyett felfüggesztést és párbeszédet javasolt, és az unió reformja ügyében a francia elnöknek is velős válaszcikket írt.

Nézzétek csak a mai férfiakat! Aki közületek nemrég Berlinben járt, láthatta a Latte-Macchiato-frakciót, ami a harmadik nem számára külön vécéket hoz létre. Ezeket azoknak a férfiaknak találták ki, akik nem tudják, hogy még szabad-e állva pisilniük vagy már le kell ülniük közben.

Ezeket a szavakat a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöknője mondta a stockachi karneváli ünnepségen. Az Angela Merkel kancellár potenciális utódjaként emlegettet Annegret Kramp-Karrenbauer egy piros micisapkában mondta el ironikus és viccesnek szánt farsangi beszédét, de politikai ellenfelei egyáltalán nem találták humorosnak.

Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára a Twitteren azt írta: Kramp-Karrenbauer beszéde jól mutatja, milyen vérkonzervatív szelek fújnak manapság a CDU-ban, a zöldpárti Sven Lehmann pedig egyenes kínosnak nevezte, hogy a CDU elnöke a transzszexuálisokon élcelődik, írja a Guardian. A CDU elnöke házon belülről is kapott bírálatokat: a Kereszténydemokrata Unió meleg és leszbikus tagozata is bocsánatkérésre szólította fel a pártelnököt ízléstelen kijelentéseiért.

 

 

Karnevál ide vagy oda, ezeknek a szavaknak komoly súlyuk van Németországban, ahol 2017-ben hosszú viták után a parlament megszavazta az azonos neműek házasságát, idén januártól pedig használják a harmadik, interszexuális nemet (divers) is az anyakönyvekben. A CDU elnöke nem kért bocsánatot, mondván, abszurd dolog lenne betiltani a viccelődést.

Julia Klöckner, a párt egyik erős embere és mezőgazdasági minisztere így védte a pártelnököt:  Viccelünk a férfiakkal, viccelünk a nőkkel. Akik nem viccelnek a harmadik nemmel, mert az a harmadik nem, azok épp őket diszkriminálják ezzel.

Az eset kapcsán egyre inkább arra irányul a figyelem, hogy a párt élén tavaly decemberben Angela Merkelt leváltó, és potenciálisan a következő kancellárjelöltségre esélyes Annegret Kramp-Karrenbauer konzervatívabb irányba fordítja-e a pártot.

Az Angela Merkel által vezetett CDU-t az utóbbi években sok kritika érte amiatt, hogy eltávolodott eredeti értékeitől, és tulajdonképpen liberális párttá vált.

A német sajtó szerint a katolikus Kramp-Karenbauer több kérdésben valóban konzervatívabb álláspontot képvisel a kancellárnál, más esetekben, például a női jogok terén azonban kifejezetten liberális. Merkelnél szigorúbb álláspontot foglalt el például a terhességmegszakítások reklámozásának ügyében, és 2015-ben sok más CDU-s képviselővel együtt ő sem értett egyet a melegházasság kérdésének napirendre tűzésével a Bundestagban.

Akkor Merkel is erkölcsi ellenérzéseiről beszélt, és felmentette a frakciófegyelem alól a képviselőit. A javaslat végül elsősorban a szociáldemokraták, a Baloldal és a Zöldek képviselőinek köszönhetően átment, a CDU-n belül viszont komoly megosztottságot eredményezett. A kereszténydemokrata/keresztényszociális CDU-CSU frakció képviselőinek csak 24 százaléka szavazott a melegházasság elismerése mellett.

A német sajtóban is gyakran AKK-nak rövidített Kramp-Karrenbauer a 2017-ben elfogadott törvényt természetesen tiszteletben tartja, de nemrég megismételte fenntartásait. Nem volt hajlandó változtatni azon a 2015-ös nyilatkozatán, amiben tulajdonképpen a vérfertőzést és a poligámiát is kapcsolatba hozta a melegházassággal. Akkor ugyanis azt mondta:

ha megnyitják a lehetőséget az azonos nemű párok házassága előtt, mások joggal vethetik fel a vér szerinti rokonok vagy kettőnél több ember házasságának törvényes elismerését.

Tavaly decemberben az Enough is Enough nevű LGBT-szervezet ezért neki adományozta a Miss Homofóbia címet. A politikus továbbra is kitart amellett, hogy a házasság fogalmának a gyermeknemzéshez kellene kötődnie. Németországban törvény garantálja az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogát is, amit a CDU-elnök szintén nem vitat. Annyi megjegyzést azért tett, hogy az örökbefogadást abban az esetben nem lehet megtagadni, ha az azonos nemű szülőket nem apának és anyának, hanem egyformán „gondozószülőnek” nevezik.

A korábban Saar-vidék tartományi kormányfőjeként sikeres karriert befutó Annegret Kramp-Karrenbauer gyakorlatias hozzáállása miatt menekültügyben sem mindig osztotta a CDU-SPD nagykoalíció ideológiai alapon álló, menekültbarát politikáját. Amikor 2015-ben a sajtó megírta, hogy egy menekültszálláson a fiatal muszlim férfiak nem hajlandóak elfogadni az ételt az önkéntesként dolgozó nőktől, ő egy interjúban azt mondta:

Oké, fiúk! Akkor lehet továbbmenni, mára nincs kaja.

A CDU hamburgi kongresszusa Annegret Kramp-Karrenbauert, Merkel bizalmasát választotta a párt élére. Merkel 2021-ig kancellár marad, aztán akár a most megválasztott utód léphet a helyébe.

A CDU főtitkáraként nyíltan soha nem kritizálta Merkel menekültpolitikáját, de érzékeltette, hogy hiányolta belőle a rugalmasságot. Pártelnökké való megválasztása után a CDU-n belül el is indított egy műhelytanácskozás-sorozatot a 2015-ös menekültválság (Merkel-féle) kezelésének elemzésére. A megbeszélések után azt mondta: ha egy 2015-öshöz hasonló újabb menekültválság érkezne, akkor a legvégső esetben a határok lezárása is szóba kerülhetne, hogy jobban kontrollálható legyen a folyamat. Idén márciusban AKK azt mondta:

akik a schengeni belső határok eltörlésének előnyeit a legprofibban ki tudják használni, azok a bűnözők, nem a rendőrség.

Schengen előnyeinek megvédése szerinte csak akkor lehetséges, ha valóban kiteljesítik és tökéletesítik a határvédelmet az EU külső határán (Orbán Viktor 2015 óta ezzel indokolta a kerítésépítést, és azóta is követeli Brüsszeltől a költségek megtérítését).  Jean-Claude Junckerrel ellentétben az alapvetően kompromisszumokkal operáló új CDU-elnök nem tartozott azok közé, akik a Fidesz kizárását erőltették az Európai Néppártból. Ő is bírálta a magyar kormány uniós alapértékeket sértő lépéseit, de azt mondta: fontosak a német-magyar gazdasági kapcsolatok, és a radikális kizárásnál sokkal fontosabb a párbeszéd. Végül azonban ő is a Fidesz tagságának felfüggesztését javasolta a problémás pontok rendezéséig.

Kramp-Karrenbauer keményebb hangú nyilatkozataiban taktikai okok is szerepet játszanak. Tavaly hárman indultak a CDU elnöki posztjáért, és a több hétig zajló korteskedés jól megmutatta a párton belüli törésvonalakat. Végül csak nagyon szűk többséggel, 51 százalékos támogatottsággal tudta legyőzni a CDU-n belüli konzervatív riválisát, Friedrich Merzet. Bebizonyosodott, hogy a CDU-s tagság közel fele nem ért egyet a Merkel-féle liberálisabb, centristább irányvonallal.

A CDU jobbszárnyán sokan attól tartottak, hogy AKK-val a Merkel-féle centrista politika folytatódik a következő években is. Kramp-Karrenbauer már megválasztása után jelezte, hogy az egész párt vezetője akar lenni. Akkor azt mondta: számára nincs liberális vagy konzervatív CDU, nincs piacbarát vagy munkavállalóbarát CDU, csak egy egységes CDU van, mert egyedül így lehet javítani a párt egyre romló támogatottságán.

Kramp-Karrenbauer legutóbb az autópályán lévő sebességkorlátozások vagy a volt ISIS-harcosok állampolgárságának megvonásának ügyében is keményvonalas konzervatív álláspontot fogalmazott meg. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint egyre több olyan CDU-s politikus áll be mögé, akik tavaly ősszel még Merzet vagy a harmadik aspiránst, Jens Spahnt favorizálták.

Az azonban kérdés, hogy mindezzel vissza tudja-e szerezni a CDU-tól elpártoló szavazókat. Egy részük a radikális, bevándorlásellenes AfD-hez vándorolt, mások az egyre inkább centrista hangot megütő Zöldekhez vagy a menekültügyben meglepően szigorú álláspontot képviselő, de mérsékelt szabaddemokratákat (FDP) választották. A probléma az, hogy a Forsa közvélemény-kutató szerint az elpártolók inkább centristák, így Kramp-Karrenbauer a konzervatívabb hanggal nehezebben tud visszaszerezni CDU-s szavazókat.

A héten érkezett olyan felmérés is, ami alapján a Zöldek választói potenciálja megközelítette a CDU-t. A Forsa felmérésében a CDU/CSU 28 százalékon állt, míg a zöld párt 20 százalékon. Azonban amikor arra kérdeztek rá, hogy mennyi szavazatot kapna a párt, ha mindenki elmenne szavazni, aki komolyan szimpatizál egy adott mozgalommal, akkor a megkérdezettek 39 százaléka jelölte meg a CDU-t, 38 százaléka pedig a Zöldeket. A CDU-t már korábban elhagyó szavazók 27 százaléka most a Zöldekbe helyezné a bizalmát, és a közvélekedéssel ellentétben közülük csak kevesen (7 százalék) fordult a populista AfD felé.

 

 

Az Economist szerint a CDU konzervatív arculatának megerősítésében könnyebbséget jelent neki, hogy csak pártelnök. Nincs pozíciója a szövetségi kormányban, így könnyedén hangsúlyozhatja a különbségeket a CDU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokratáktól, legyen szó a nyugdíjakról vagy a fegyverexportról. Ez a CDU bázisának is tetszik, de az SPD-nek sem jön rosszul, ha így el tudja határolni magát, miután beszorult a Merkellel közös koalícióba.

Az már Annegret Kramp-Karrenbauer kancellári ambícióira utalhat, hogy egy sor EU-reformjavaslattal is előállt válaszul Emmanuel Macron francia elnök néhány nappal korábban írt cikkére. Pártelnökként őt nem kötötte a német-francia barátságon őrködő Merkel diplomatikussága, nyíltabban fogalmazhatott. Nem értett egyet a Macron-féle egységes uniós minimálbérrel, külön hangsúlyozta, hogy

Európa újjászervezése nem fog menni a nemzetállamok megtartása nélkül, és tiszteletben kell tartani az unióhoz később csatlakozott közép-európai országok eltérő felfogását a közös Európáról.

Javaslatai között olyan provokatív elemek is szerepeltek, mint hogy szüntessék meg az Európai Parlament második otthonát Strasbourgban vagy Franciaország adja át az ENSZ Biztonsági Tanácsában a helyét az EU-nak. Ezzel a francia minisztereknek egy német politikai párt vezetőjének kijelentéseire kellett reagálniuk.

A német választásokig még két év van. Egy közvélemény-kutatás szerint Kramp-Karrenbauer népszerűsége egy hónap alatt 8 pontot esett, most 37 százalékon áll, miközben Merkel népszerűsége politikai pályájának utolsó szakaszába érve növekedett. A németek 52 százaléka elégedettnek, vagy nagyon elégedettnek mondta magát Merkel munkájával. 59 százalék azt szeretné, ha kitöltené a ciklusát, csak 37 százalék akarja, hogy még 2021 előtt távozzon.