Programok Térség Top

Pénteken és szombaton is tárlatvezetés lesz a Rónay-kúriában

Pénteken délután és szombaton délelőtt is tartanak tárlatvezetést a közelmúltban a kiszombori Rónay-kúria emeletén megnyílt, “A zombori Rónay család” című emlékkiállításon.

Ahogy a múlt hétvégén, így most pénteken délután 4-től, illetve szombaton délelőtt 10-től is Marosvári Attila történész-muzeológus, a kiállítás rendezője tart tárlatvezetést az érdeklődők számára a kiszombori Rónay-kúria emeletén március 15-én megnyílt Rónay kiállításon.

Mint arról beszámoltunk: összesen mintegy 150 millió forintból készült el az új felső szint, ahol állandó és időszakos kiállítások, konferenciák, és számos más program várja. A most felújított részben meg lehet nézni Rónay családhoz kapcsolódó. “A zombori Rónay család” című állandó kiállítást, melyben az egykori kastélyt és számos más épületet is emelő dinasztia emlékeként számos tárgy tekinthető meg. Így például női és férfi szobák fotósarokkal, de a gyermekek számára is kialakítottak egy részt, ahol korabeli játékok utánzataival is lehet játszani. A berendezés egy része a korábbi emlékszobából került ide a kiállításra, ám olyan eszközök is láthatók, amelyeket az kiszombori önkormányzat vásárolt, vagy csináltatott, illetve a Móra Ferenc Múzeumtól is kölcsön adott néhány tárgyakat.

A helyi önkormányzat feltett szándéka, hogy “A zombori Rónay család” című állandó kiállítás mellett évente 3-4 vándorkiállításnak is helyet adjanak a Rónay-kúria emeletén, de konferenciákat is lehet majd itt szervezni. Azt is szeretnék, hogy minél többen megnézzék a kiállítást, minél többen jöjjenek el emiatt is a községbe.