Hírek Külföld

Egy hónap alatt 2987 fővel nőtt a migránskártyával támogatott személyek száma

Újabb adatok jelentek meg a Görögországban szétosztott migránskártyákkal kapcsolatban. 2019 februárjában 66 840 menedékkérő kapott pénzt a migránskártya program keretében – írja a Magyar Hírlap.

A szétosztott pénz összege havi 6,7 millió euróra nőtt. A program kezdete óta már 107 886 személy kapott pénzt a névtelen kártyákra. A statisztikai összesítés alapján a támogatásban részesülők legnagyobb arányban Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkeztek Európába. Az erről szóló statisztikákat erre a linkre kattintva tekintheti meg!

Magyarország akkor támogatja a Frontex-javaslatot, ha az úgy kerül módosításra, hogy garantálja, nem vonható el hatáskör a határvédelem ügyében a tagállamoktól – jelentette ki Hollik István az Origónak. A kormányszóvivő kiemelte, hogy ellenkező esetben Magyarország nem fogja azt támogatni a Miniszterek Tanácsában. A tét a határvédelem, annak módja és a nemzeti szuverenitás.

Múlt hét csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó intézményei megállapodtak a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítésével kapcsolatban. Arról, hogy a magyar kormánynak mi az álláspontja a kérdésben, Hollik Istvánkormányszóvivőt kérdezte az Origo. A politikus kiemelte, hogy a Frontex-javaslatról szavazás a Miniszterek Tanácsában még nem volt, hozzátéve, hogy  Magyarország akkor támogatja a javaslatot, ha úgy kerül módosításra, hogy garantálja, nem vonható el hatáskör a határvédelem ügyében a tagállamoktól.

Erre a Tanács nagyköveti bizottságában ígéretet kaptunk, a nagyköveti bizottságban Magyarország állandó képviselője tartózkodott – árulta el a politikus. Valamint leszögezte, hogy a végleges szövegjavaslat nem garantálja a tagállamok határvédelmi jogait, akkor Magyarország a Miniszterek Tanácsában nem fogja támogatni.

Borítóképünk illusztráció.