Hírek Külföld

Bármelyik percben útnak indulhat a migránskaraván Görögországból

Az M1 helyszíni értesülései szerint rövid időn belül útnak indulhat az első migránskaraván Görögországból – írja a Hirado.hu. Egyelőre arra várnak, hogy még többen legyenek. Azzal számolnak ugyanis, hogy egy többezres tömeget nem tudnak majd megállítani a határokon. Az illegális bevándorlókat rohamrendőrök vették körül csütörtök délután, összetűzés is volt közöttük.

Az M1 helyszíni tudósítója közölte: az elmúlt órákban folyamatosan nőtt a migránsok száma a tábor mellett, ahol felsorakoztak a rohamrendőrök is. Szavai szerint több száz illegális bevándorló van a helyszínen, egy környező táborból is csatlakoztak hozzájuk, és vannak, akik kifejezetten ezért jöttek Szalonikibe.

A migránsok azt mondják, el akarják érni a „kritikus tömeget”, abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának – közölte a tudósító. Azt mondják, nincs vesztenivalójuk, ha kell, áttörik a lezárt határokat a Balkánon.

Az M1 helyszíni tudósítójának bevándorlók azt is mondták: hiába veszíthetik el a nekik járó juttatásokat, ha elindulnak, az „nem élet”, ami a görög táborokban van, hiszen ott vannak évek óta, és nincs előrelépés a menekültügyi eljárásokban. A tudósító elmondta azt is: sok embernek még mindig nincs semmilyen státusza, az eljárás első lépéséhez 2022-es, ’23-as vagy ’25-ös időpontot kaptak. Később migránsok egy csoportja összetűzött a rohamrendőrökkel.

18 órára megtelt sátrakkal az a mező, ahol gyülekezni kezdtek a migránsok, de még további csoportok csatlakozását is várják, akik vonatokkal, buszokkal tartanak a helyszínre – jelentette a köztévé tudósítója. A migránskaraván várhatóan pénteken kel útra.

Fél hétre több mint kétezren voltak már az indulásra várók gyülekezőhelyén. A köztelevízió 18.30 utáni tudósítása szerint a készenléti rendőrök sikeresen visszaverték a migránsok legutóbbi rohamát, „köszönhetően a nagy mennyiségű hang- és könnygázgránátnak, ezt próbáljuk mi is kiheverni” – mondta az M1 riportere.

A migránsok és a rendőrök farkasszemet néznek egymással, a tudósító szerint messze nem ért még véget az összecsapás, a migránsok nem nyugszanak bele, hogy lezárták a karavánhoz csatlakozók felé vezető utat. Többen megsérültek mindkét oldalról.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek azt mondta: ha többezres vagy tízezres tömeg indul el, azt rendőri erőkkel szinte lehetetlen úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások. Az a kérdés, hogy a görög kormány milyen politikai döntést hoz: megállítja-e a karavánt, vagy – ahogy az elmúlt években – tessék-lássék intézkedések után útnak indítják ezt a csapatot – tette hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot – közölte.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint nincs olyan tömeg, amely feltartóztathatatlan, ezért is próbálják elvágni a görög rendőrök az utánpótlásvonalakat. A kérdés, hogy felvállalják-e azokat az eszközöket, amelyek egy hírcsatornán bemutatva nagy vihart kavarhatnak – hangsúlyozta, majd kifejtette: ha az országtól több ezer kilométer távolságra lévő emberek, akiknek fogalmuk sincs, mi zajlik ténylegesen Szalonikinél, ilyen képeket látnak, könnyen felháborodhatnak a felvételeken.

Borítóképünk illusztráció.