Makó Publicisztika

A makói DK-nak is megfekszi a gyomrát a családtámogatás

Nemrég hatalmas többséggel, a legtöbb ellenzéki párt szavazatával együtt fogadták el a parlamentben a miniszterelnök által bejelentett családtámogatási intézkedésekhez kapcsolódó törvényt. A Demokratikus Koalíció nemmel szavazott, megkérdeztük erről a Gyurcsány párt helyi arcait.

Mint korábban beszámoltunk róla, óriási többséggel, 176 igen, 10 nem szavazat, és 6 tartózkodás mellett fogadta el a parlament a kormány családvédelmi tervét. A családok támogatásával a magyarok hatalmas többsége ért egyet, nem hiába mondta azt egy szocialista forrás korábban az Indexnek, hogy eleinte „ösztönösen felszólaltak ellene”, csak aztán a közvéleménykutatásokból kiderült, hogy a saját szimpatizánsaik 70 százaléka egyetért vele. Ebből pedig a szocialisták azt a meggondolandó tanulságot vonták le, hogy

nem biztos, hogy az a legjobb stratégia, ha a saját bázisodat akarod megnevelni.

Hasonló következtetésre juthatott a Jobbik, és az LMP is, mert a MSZP mellett szintén igennel szavaztak. Ez utóbbi azért is fontos szempont, mert a családtámogatási intézkedések elfogadásához a kormány kétharmada miatt igazából nem lett volna rá szükség, a törvényt így is, úgy életbe lépett volna.

A hazai ellenzéket a legjobb indulattal sem lehet konstruktív szemlélettel vádolni, az elmúlt hónapokban számtalanszor láthattuk, hogy inkább műbalhékat terveznek szabadidejükben, mint határozati javaslatokat, programokat, akkor mégis mi történt?

Az igen szavazatok mögött egyrészről nyilván van a további támogatottságvesztéstől való – meglehetősen jogos – félelem, hiszen bár próbálkoznak azzal, hogy kritizálják az intézkedéseket, de ez nem nagyon ér célt, nem találkozik a társadalom által látott valósággal. Az elmúlt években hozott intézkedéseket figyelembe véve ugyanis az látszik, nagyon sokan találnak benne számukra kedvezőt, valamelyik részét szinte mindenki ki tudja használni a 25-45 éves korosztályból.

Egy komplett generációnak nekimenni meg – valljuk be – nem túl okos húzás.

Márpedig a túlóratörvény kapcsán nemrég igencsak megégette magát az ellenzék, hat napos munkahetet vizionálva teljes gázzal rontottak rá, majd eltelt pár hónap és a tapasztalat megmutatta, hogy szinte semmi nem változott. Az átlag ellenzéki szavazó teljesen jogosan kérdezheti, hogy uraim, akkor minek rántottunk kardot? Csak megszokásból?

Gyurcsány Ferenc és pártja azonban most is fittyet hányt a családtámogatás pártoló nagy többség véleményére, ami végülis annyira nem meglepő, ha azt nézzük, hogy korábban a határon túl magyarok elleni uszításban is élen jártak, most meg már a nemzetállami érdekek leépítésével járó Európai Egyesült Államokat vizionálják.

Hogy a családok támogatásának leszavazása ne legyen annyira ciki, Gyurcsány Ferenc elővette a „majd én jobban tudom” kártyát és megalkotta a saját 7+1 pontos javaslat csomagját, amiről nagyjából mindent elmond, hogy még az ellenzéknek sem fordult meg a fejében mögé állni. Nem is csoda, hiszen konkrét anyagi források csoportosítása a családtámogatásra ebben vajmi kevés van.

Ebben a helyzetben természetesen kíváncsiak voltunk a makói DK véleményére is, legyenek kedvesek és magyarázzák meg az itt élőknek, hogy ez miért is jó egyébként. Török Miklós ugyanis például úgy tűnik pályamódosításon gondolkodik, a közgazdász szakmával is kacérkodva az alábbi kommentet írta korábbi cikkünk alá:

A felelős ellenzék gondol a jövőre. A költségvetést olyan mértékben terhelheti meg ez a támogatás, ami nem vállalható.

Hogy ne fulladjon terelésbe, maszatolásba a válaszadás, a makói önkormányzati képviselőtől telefonos interjút szerettünk volna kérni, ám ezt elhárította, és azt kérte tegyük fel e-mailben a kérdéseinket. Arra a felvetésünkre, hogy pontosan mire alapozza, hogy csődbe fog menni az ország a családok támogatása miatt, a matematikai tanulmányokat hozta fel. Rendben. Szerintünk viszont a pénzügyminiszter is tanult matematikát (meg sok minden mást is), Varga Mihály pedig egyelőre hitelesebb, mint Török Miklós.

A felelős ellenzékiséget firtató kérdésünkre viszont ahogy várható volt már csak terelés érkezett válaszként. Török Miklós konkrétan arra célzott a kommentben, hogy aki megszavazta a családtámogatást az nem felelős ellenzéki, nem gondol a jövőre, ám e-mailben már csak annyit írt vissza, hogy a többi párt nevében nem tud nyilatkozni, keressük őket.

Segítünk neki az értelmezésben: fogjuk keresni, de most nem a többi párt véleményére voltunk kíváncsiak, hanem az övére, mert ő volt az, aki arra célozgat, hogy a többek között a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP kézenfogva viszi csődbe az országot, mert közösen mondtak igent a családtámogatásra.

A kormánypárton kívül meg az összessel egy gyékényen árul a Demokratikus Koalíció.

Mucsi Tamás is kapott tőlünk kérdéseket, ő sokkal rutinosabb maszatoló, becsületesen beleszövi a DK-propagandát a válaszokba. A feltett kérdéseinket és az arra adott válaszokat egyébként alább olvashatja teljes terjedelemben, aki kíváncsi rá. Hála az égnek Gyurcsány Ferenc nemsokára Makóra érkezik, megpróbáljuk majd megkérni rá, amennyiben lehetséges, valahogy vegye rá a makói helytartókat, hogy legalább valamennyire próbáljanak meg a feltett kérdésekre válaszolni. Most szerencsére legalább részben sikerült.

 

 

Mucsi Tamás válaszai:

A felmérések alapján még a baloldali szavazók többsége is egyetért a kormány családtámogatási törekvéseivel. Információi alapján, a Demokratikus Koalíció miért nem szavazta meg a törvényt?

Az első Orbán kormány vezette be a devizahiteleket. Akkor mindenki örült neki, végül családok tízezreit vitte csődbe, sokan reménytelen helyzetüket látva öngyilkosak lettek. A kilakoltatások még mindig zajlanak. Felmérhetetlen károkat okoztak a magyar társadalomnak. Az intézkedés több generációra is hatással lesz. Hasonló veszélyek rejlenek ebben a törvényben is. Jövőre közel 230 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen úgy, hogy kevesen tudják igénybe venni. Ha ezt az összeget a családipótlék emelésére vagy szociális bérlakások építésére költötték volna, jelentősen több ember részesülhetett volna támogatásban a legszegényebb rétegekben is. Ráadásul az intézkedés az így is magas lakás árak növekedését eredményezi. Jobb lett volna a 10 éve változatlan családi pótlékot emelni, nem pedig a 25 milliós luxus terepjáró vásárlását támogatni.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a Jobbik, és az LMP is megszavazta az intézkedéseket, úgy, hogy a törvény elfogadásához gyakorlatilag nem is lett volna erre szükség. Mi a véleménye erről a DK választókerületi vezetésének?

Más az értékrendünk, ezért politizálunk más pártban. Nem gondolom ezt az összefogás szempontjából kardinális kérdésnek. Ha megkérdezné a sajtó a fent nevezett ellenzéki pártokat, bizonyára egyetértenének abban, hogy ezt az összeget hatékonyabban is el lehetett volna költeni.

Az ellenzéki pártok a Demokratikus Koalíció programja helyett a szavazatukkal a kormány programját támogatták. Mi a véleménye erről a DK választókerületi vezetésének?

Biztos örültek, hogy végre van valami programja a kormánynak.

 A makói városvezetés helyi szinten is több családokat, fiatalokat támogató intézkedést hozott a kormányzati döntésekkel összhangban. Amennyiben a Demokratikus Koalíció az önkormányzati választáson egyedül, vagy összefogáson keresztül többséghez jutna, várható-e, hogy kezdeményezik ezek átalakítását, esetleg megszüntetését?

A Fidesz első intézkedése az volt, hogy szétverte az ifjúsági életet Makón. Az előző ciklusban a város elnyerte az Új Nemzedék Települése címet, melyből mára semmi nem maradt. A látszatát még izzadva őrzik. Támogatások kampányszerűek. Gondoljunk csak a választási évben osztogatott utalványokra, melyet ráadásul kötelező igényelnie a nyugdíjasoknak, különben nem kaphatják meg. Ez súrolja a törvényesség határát, de minimum erkölcsileg kifogásolható. Az bizonyos, hogy a támogatások mértékét nem csökkentenénk, hanem inkább növelnénk. Jelenleg 5 milliárd közeli a város költségvetése, melyben sok felesleges kiadás van. Ezek átcsoportosításával a támogatások növelhetőek.   A közmunka program átalakítását is tervezzük. Koncepciónk megvalósulása esetén többet keresnek majd az emberek, a munkájuk pedig a Virágos város javára válik majd. Ahhoz, hogy a Fidesz Gazos Makó programját felváltsa a DK Virágos város programja, komoly szerepet szánunk a közmunka programban dolgozóknak, mely együtt járna munkájuk megbecsülésével is.

 

 

Török Miklós válasza:

Ön mint a DK makói önkormányzati képviselője mi alapján gondolja úgy hogy a parlamentben tegnap elfogadott családtámogatási intézkedések olyan mértékben terhelik meg a költségvetést, hogy az nem vállalható. Illetve mivel az ellenzék túlnyomó része is igennel szavazott, akkor ezek szerint ők nem gondolnak a jövőre, illetve nem felelős ellenzék?

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint az idén  44, jövőre 229, 2021-ben 241 milliárd forintot jelentene az intézkedések költsége. De ez csak a felvétel idejére szóló költség. Mivel a hitelek futamideje 25 év is lehet, valamint a törlesztést a gyermek születése felfüggeszti, ezért még hosszabb távú kihatásai is lehetnek az intézkedésnek. A tőketartozás elengedését is az állam költségvetése állja, vagyis mi, adófizetők, vagy kénytelen lesz a hitelből fedezni ezt az állam. A nem fizetés esetén is az állam a kezes, vagyis mi mindannyian. Aki tanult matematikát, annak nem lehet ismeretlen a kamatos kamat fogalma. Ha most valaki felvesz 10 millió hitelt 25 évre, évi 5%-os kamatra, akkor a törlesztés során a tőkével együtt 34 millió forintot kell visszafizetnie. Ha az állam csak a tőkét fizetteti vissza, az azt jelenti, hogy az adófizetők a 25 év során 24 millió adóforintjukkal segítették a bankok gyarapodását. Szerintem ezt a pénzt sokkal okosabban is el lehetne költeni. Bérlakások építésével, felújításával, létesítésével kellene inkább a családokat segíteni. A többi párt nevében nem tudok nyilatkozni, ezirányú kérdésével keresse meg őket!