Kiemelt hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet: arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy Makón maradjanak

A Rádió7 vendége volt Makó polgármestere, aki a műsorban hosszasan sorolta azokat az önkormányzati intézkedéseket, amelyeket azért hozott a városvezetés, hogy a családokat támogassa. Farkas Éva Erzsébet kiemelte, 2014 óta ez a segítségnyújtás elsődleges szerepet játszik az önkormányzat terveiben.

– 2014-ben az első intézkedéseink egyikeként a korábbi 40 ezer forintos bébikötvényt 100 ezer forintra emeltük fel. Ez egy üzenet is volt a lakosság felé, hogy a családtámogatás mostantól elsőbbséget élvez. – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet a Rádió7 műsorában.

A polgármester a számtalan intézkedés közül többet is kiemelt, mint például a fecskelakások kialakítása, az ingyen telkek osztása, az ingyenes házasságkötés, ingyenes bárányhimlő elleni oltás, bővítés a bölcsődei és óvoda ellátásban, nyári táborok szervezése, a gyerekek nyári ingyenes étkeztetése.

2016-ban beiskolázási támogatást is indított a város, akkor 3 ezer forinttal segítették a családokat, ami később 5 ezer forintra emelkedett. Ez az intézkedés most mintegy 1800 gyereket érint Makón, hangsúlyozta a polgármester.

Többek között ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma az önkormányzatot Családbarát Önkormányzat címmel is kitüntette 2018-ban. A polgármester szerint az egyik legsikeresebb program a Család és Karrier Központ működtetése, ami pedig a legfontosabb helyi kezdeményezés, az a szakképzésben részt vevő fiatalok ösztöndíjprogramja, a Makó Számít Rád!

– Azt láttuk, hogy a szakképzésben tanuló fiatalok egy része, akik az érettségit, vagy a szakképesítést megszerezték, más városokba ment továbbtanulási szándékkal vagy dolgozni. Mi arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy Makón maradjanak, ezért indítottunk a vállalkozásokkal egyeztetve egy olyan ösztöndíjprogramot, ami két éven keresztül biztosít havonta 30 ezer támogatást. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

Hozzátette: ennek egyik fele az iskola utolsó évére jár, a másik pedig ha a fiatal Makón helyezkedik el.