Belföld Hírek Térség

Dokumentumok bizonyítják: a Szeviép újította fel Ujhelyi István házát

“A Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsön Ujhelyi István szőregi házának felújítása céljából” – ismételte meg korábbi állítását Baranyi Sándor, a Szeviép korábbi vezetője a Délmagyarnak adott újabb, harmadik interjújában, majd egy ezt igazoló kölcsönszerződést mutatott be. Az Origo cikke következik.

“2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal háláltuk meg, hogy finanszíroztuk szőregi házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba kerülhetett” – ezekkel a szavakkal indította el a lavinát Baranyi Sándor a Délmagyarnak adott interjúsorozatának második részében. A szegedi Szeviép egykori vezérének szavai védekezésre késztették a szocialista politikust, aki közösségi oldalán szinte azonnal reagált a súlyos vádakra, azt írva, hogy “a Szeviép egyik tulajdonosa hazugságokat állít rólam”. A botrány azonban nem akart elülni, a kormánypártok több alkalommal is a helyzet tisztázására szólították fel Ujhelyit, ráadásul időközben előkerültek fényképek a felújított – jakuzzival, kondigépekkel és szaunával megspékelt – luxusházról. A levegő erősen kezdett fogyni a szocialisták európai parlamenti képviselője körül, aki azt a megoldást választotta, hogy nyilvános sajtótájékoztató keretében mutatta meg a szőregi házát újságíróknak, azt demonstrálva, hogy nincs itt semmiféle luxus.

Ujhelyi mindemellett kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint Baranyi nem mondott igazat. Csakhogy egyelőre semmilyen bizonyítékot nem mutatott fel, amivel megcáfolta volna az egykori szeviépest. Feltehetően már nem is fog, hiszen Baranyi ismét lépett egyet, amivel nagyon úgy néz ki, hogy elzárt minden menekülő útvonalat Ujhelyi elől.

Előkerült egy eddig ismeretlen badacsonytomaji nyaraló is

“Amit mondtam, azt természetesen fenntartom. Nagyon csodálkoznék, ha a képviselő úr számlákkal tudná cáfolni az állításaimat. Amelyekre ugyanis 2004-ből hivatkozik, mint villanyszerelés és szigetelés, azok összességében csak 500 és 300 ezer forintról szólnak” – így válaszolt a felmerült kérdésekre a Szeviép-ügyben első fokon hat év börtönbüntetésre elítélt Baranyi a Délmagyarnak adott újabb, immár harmadik interjújában. Elárulta, hogy a Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsönt, és innen ment a pénz Ujhelyi szőregi házára. Ennek alátámáasztására pedig bemutatott a portálnak egy engedményezési szerződést.

A dokumentumon az látszik, hogy a Szeviép 38 millió forintot nyújtott kölcsönként a MABE-ÉPKER Kft. részére 2008. június 5-én, amiből az következik, hogy   a Szeviép valóban egy közbeiktatott cégen keresztül juttatott – kölcsön formájában – pénzt Ujhelyi István házfelújítására.

Baranyi szóba hozta Ujhelyi badacsonytomaji nyaralóját is.

A szőregi ház felújítása ebből a pénzből lett finanszírozva, de az könnyen előfordulhat, hogy a hatalmas badacsonytomaji nyaralójára is jutott belőle  – mondta a volt Szeviép-vezér, aki arra a felvetésre, hogy a szocialista politikus erről az értékes ingatlanáról nem ejtett szót a hétvégi sajtótájékoztatóján, úgy felelt, hogy “ennek biztosan oka lehetett”.