Belföld Hírek

Aktivizálódtak a Fidesz–KDNP szimpatizánsai

A Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az elmúlt hetekben tovább növelte népszerűségét a Fidesz–KDNP – írja az hirado.hu. A felmérés szerint egy most vasárnapi választáson a kormánypártok ötvenhat százalékot szereznének, ami azt jelentené, hogy a Fidesz–KDNP tizennégy mandátumot szerezne az Európai Parlamentben, ezzel a legnépszerűbb pártszövetség lehet Európában.

Gyakorlatilag megkezdődött az európai parlamenti választási kampány, ami Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt kommunikációján is érződik: egyre sűrűbben támadja a magyar kormányt és a Fideszt. Arról, hogy mit mutatnak az adatok, és milyen kampányra lehet számítani a következő két hónapban, a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában beszélgettek.

Nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága a biztos szavazók körében

A támogatottság növekedésének elsődleges oka, hogy az európai néppárti vita kapcsán aktivizálódott a Fidesz–KDNP korábban is jól behatárolható szimpatizánsi köre – mutatott rá Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Ismertette: a korábbi adatokkal összehasonlítva látszik, hogy februárban és márciusban is 44-44 százalék volt a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében, a biztos szavazók körében pedig a korábbi 54-ről 56 százalékra nőtt.

Ez a növekedés a tavaly áprilisi országgyűlési választások óta tapasztalt trendbe beleillik – jegyezte meg.

A Fidesz–KDNP a 2018-as országos listás szavazati eredményénél jelenleg 9 százalékkal magasabb támogatottságot tudhat magáénak.

Mindez azt is jelenti, hogy a kormányzó pártok profitáltak az ellenzéki pártok folyamatos mélyrepüléséből, valamint képesek olyan érdekes helyzetekben is megfelelő politikai üzeneteket küldeni, mint amilyen a néppárti vita volt az előző hónapban – magyarázta.

A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: a kormányzó pártok népszerűsége nem változott, a táboron belül azonban megnövekedett az aktivitás – ennek köszönhető az 56 százalékos támogatottság.

Közös cél az erősödés

Az Európai Néppárt és a Fidesz vitájában mindkét félnek az volt a célja, hogy erősödjön – állapította meg Farkas Örs politikai elemző.

Farkas felidézte Orbán Viktor Die Weltnek adott interjúját, amelyben a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a Fidesz és a néppárt vitája kizárólag az európai baloldal és a bevándorlást támogató erők céljait segíti. Orbán akkor úgy fogalmazott: a bevándorláspárti közösség szalámipolitikát folytat, amellyel megpróbálja a migrációt ellenzőket egymás után leválasztani a néppártról.

Ennek a folyamatnak szabott gátat a legutóbbi néppárti kongresszus, ahol a Fidesz saját maga javasolta tagsága felfüggesztését – fogalmazott.